Aidan maalaus ruiskulla

Edustavan näköinen piha aidan maalauksella

Aidan maalaus on edullinen ja yksinkertainen tapa pitää oma piha edustavan näköisenä. Siisti aita antaa positiivisen vaikutelman koko pihapiirille. Maalaus suojaa aitaa säältä ja vähentää kosteusvaihtelun aiheuttamaa elämistä. Laadukkaaseen maaliin panostamiseen kannattaa, sillä ne pysyvät paremmin puhtaana liasta ja säilyttävät värinsä sekä ulkonäkönsä paremmin.

Aidat joutuvat sijaintinsa vuoksi kovalle rasitukselle. Vesisateet ja suora auringonpaiste kuluttavat aidan pintaa, jolloin maalaaminen tulee ajankohtaiseksi. Erityisesti vesi voi rasittaa aidan pintaa raskaasti. Huonosti suunnitelluissa aidoissa vesi voi jäädä makaan aidan päälle, jolloin maalin ominaisuuksilta vaaditaan paljon. Ratkaisuksi voidaan suunnitella aita uusiksi tai asentaa aidan päälle pelti, joka suojaa vedeltä.

 

aidan maalaus
Aidan maalaus saa pihapiirisi edustavan näköiseksi

Aidan pesu ja pohjatyöt 

Vanhat aidat ovat yleensä kasvuston ja muun lian peitossa, jolloin tulee suorittaa huolellinen pesu. Tehokkain pesutapa on painepesu, jolla saadaan mahdollinen hilseilevä maali myös tehokkaasti irti. Mikäli painepesuun ei ole mahdollisuuksia, pestään aita pesuharjalla pesuaineita käyttäen. Irti oleva hilseilevä maali voidaan kaapia tai hioa irti. Vaihda lahonneet lankut uusiin ja pohjamaalaa uudet lankut ennen aidan maalausta.

Aidan maalaus eri menetelmillä

Aidan maalaus ruiskulla on nopein tapa edetä työssä. Aita voidaan maalata myös siveltimellä tai telalla. Ruiskun käytössä tulee huomioida ympäristö ja huolehtia siitä, ettei maalipöly sotke ulkokalusteita tai muita rakenteita. Aidan toiselle puolelle voidaan asentaa levy tai muu peite, joka estää maalipölyn leviämisen. Vesiohenteisella maalilla ruiskutettaessa maalipöly kuivuu ilmassa hetkessä, jolloin järeitä suojaamistoimenpiteitä ei välttämättä tarvita.

Siveltimellä ja telalla saadaan peittävämpi jälki eikä suojaamistoimenpiteitä juuri tarvita. Toisaalta aidan muoto voi olla sellainen, että näillä menetelmillä työ etenee hitaasti. Tällöin maaliruiskun käyttö voi houkuttella. Valitse oma työkalu vaihtoehtojen ja mieltymyksesi mukaan.

aidan maalaus ruiskulla
Aidan maalaus ruiskulla nopeuttaa työtä merkittävästi

Työohjeet aidan maalaamiseen:

  1. Pese aita painepesurilla tai pesuharjaa käyttäen. Käytä pesuaineita mikäli käytät pesuharjaa. Huuhtele pesuaine tarvittaessa ja anna kuivua rauhassa.
  2. Hio tai kaavi irti oleva maali. Vaihda lahonneet lankut uusiin. Pohjamaalaa uudet lankut sekä kohdat, joista maali on irronnut. Erillistä pohjamaalia tähän ei tarvita.
  3. Maalaa aita yli haluamallasi menetelmällä.

Lue myös:

Talon huoltomaalaus

Katso maalausurakoitsijat alueellasi:

EspooHelsinkiHämeenlinnaJoensuu – JyväskyläKouvola – KuopioLahtiLappeenrantaTampereOuluPoriRovaniemi – SeinäjokiTurkuVaasaVantaa