Betonilattian maalaus aiheuttaa usein harmia kun pohjatöissä ollaan tehty laiminlyöntejä. Yleisin ongelma on maalin irtoaminen pinnasta, joka johtuu useimmiten siitä, ettei lattiaa ole puhdistettu tai hiottu kunnolla. Betonilattiaan kohdistuva rasitus voi olla suurta ja huolimaton pohjatyö heikentää maalin tarttumista pintaan, jonka seurauksena maali irtoilee.
Betoni on teräksen ja puun ohella tärkein rakennusmateriaali. Sitä käytetään lattiamateriaalina sekä kantavana rakenteena että pintalaattana sen monipuolisten ja hyvien ominaisuuksien vuoksi. Betonilattian tulee olla kestävä, turvallinen sekä helposti puhdistettavissa. Maalaamalla tai pinnoittamalla betonilattiasta saadaan myös esteettisesti miellyttävä.
Betonilattian esikäsittelyt
Ennen maalaustöiden aloittamista tulee lattia käsitellä perusteellisesti, jotta maali tarttuu lattiaan. Betonilattiat voivat olla lähtökohdaltaan hyvinkin erikuntoisia ja työ suunnitellaan sen mukaan. Jos betonilattia on hyvässä kunnossa mutta vain likainen, lattialle suoritetaan pesu joko koneellisesti tai vesipesulla. Sopivia pesuaineita löytyy markkinoilta useita . Pesun jälkeen lattia huuhdellaan ja annetaan kuivua rauhassa.
Jos betonilattialla on sementtiliimaa, tulee lattia käsitellä hiomalla. Tämän esikäsittelyn tarkoitus on saada betonilattia kiinteäksi. Betonivalun pintaan jäänyt sementtiliima irtoaa hienoksi pölyksi kulutuksen myötä, joka pitää poistaa hiomalla ennen pinnoitukseen ryhtymistä.
Suurille lattiapinnoille on syytä vuokrata lattiahiomakone. Pienemmät lattiat, esimerkiksi pannuhuoneen lattia, voidaan hioa hiontakiveä käyttäen. Lattia hiotaan perusteellisesti niin hyvin, ettei siitä irtoa enää hienoa pölyä. Kun pölyäminen on loppunut, on betonilattian maalaus tai pinnoitus turvallista tehdä.
Mikäli lattialla on paljon imeytynyttä öljyä ja rasvaa, voidaan ne poistaa jyrsimällä. Jyrsimällä saadaan tehokkaasti poistettua epäpuhtaudet ja vanhat pinnoitteet useiden millimetrien syvyydeltä. Jyrsinnän jälkeen lattia tulee hioa vielä tasaiseksi ennen pinnoitustyötä.
Kolojen paikkaus ja betonilattian maalaus
Ennen pintakäsittelyä tulee lattiassa olevat kolot ja halkeamat paikata sopivalla kitillä tai paikkausmassalla. Pienemmät halkeamat voidaan kitata kevyesti päältä kun taas suuremmat kolot tulee aukaista esimerkiksi kulmahiomakoneelle, jonka jälkeen kolo paikataan.
Betonilattian maalaukseen löytyy monenlaisia maaleja tärpättiohenteisista vesiohenteisiin vaihtoehtoihin. Perinteisimmät ovat yksikomponenttiset tärpättiohenteiset maalit. Kaksikomponenttisia epoksimaalejakin löytyy sekä liuotinohenteisina että vesiohenteisina. Kovempaan rasitukseen kohdistuville lattioille epoksimaalit ovat hyvä vaihtoehto, jotka kestävät paremmin.
Maalaustyö tulee aloittaa ohennetulla maalilla. Näin maali saadaan imeytymään betoniin hyvin. Maalikerroksia voidaan tehdä 2-3 kertaa, riippuen siitä kuinka paljon kulutuspintaa halutaan. Viimeinen maalikerros tulee tehdä aina ohentamattomalla maalilla.
Hyvä työkalut lattian maalaukseen ovat tela ja jatkovarsi. Maalin käytössä ei kannata arkailla, vaan sitä tulee käyttää reilusti. Tasaa maali lopuksi pitkillä vedoilla ja etene työssä päädystä päätyyn. Älä maalaa itseäsi nurkkaan vaan suunnittele työ niin, että pääset huoneesta pois kävelemättä maalikerroksen päältä.
Sopivat tuotteet betonilattian maalaukseen
Betolux Akva Pohjuste
Pohjuste, joka helpottaa maalaustyötä. Imeytyy hyvin betonipintojen huokosiin ja parantaa maalin tarttuvuutta merkittävästi. Sopii myös betonilattioiden pölynsidontaan. Sopii myös kaikille liike – ja varastotilojen betonilattioille ja portaille.
Betolux Akva
Betolux Akva takaa kauniin pinnan, joka kuivuu nopeasti maalauksen jälkeen. Tuotteella voit käsitellä niin betoni – kuin puulattiatkin. Betolux Akva sopuu myös kosteiden tilojen ja saunojen betonilattioiden maalaukseen.
Lue myös:
Katso maalausurakoitsijat alueellasi:
Espoo – Helsinki – Hämeenlinna – Joensuu – Jyväskylä – Kouvola – Kuopio – Lahti – Lappeenranta – Tampere – Oulu – Pori – Rovaniemi – Seinäjoki – Turku – Vaasa – Vantaa