Kaakeleiden maalaus

Laattojen maalaus on nopea ja edullinen vaihtoehto laatoitustyölle

Jos kylpyhuone on uudistuksen tarpeessa on kylpyhuoneen maalaus tai kaakeleiden maalaus helppo ja edullinen keino uudistaa kylpyhuoneen ilme. Laattapinnan uusiminen maalaamalla on nopea, helppo ja myös edullinen vaihtoehto laatoitustyöhön verrattuna. Kaakeleiden maalaukseen tulee valita sopiva maali, joka kestää pesua ja hylkii likaa sekä vettä. Sopivilla maaleilla voit maalata kaikki seinä – ja lattiakaakelit kuivissa – sekä kosteissa tiloissa.

Välitilan kaakeleiden maalausta

Kaakeleiden maalausmenetelmät

Ennen maalausta tulee kaakelit pestä rasvasta ja liasta. Kaakelille tartunnan parantaminen, että sopivan maalin valitseminen on erittäin tärkeää. Yleisin virhe kaakeleiden maalaamisessa on juuri pohjatöiden laiminlyönti. Mikäli pohjatöitä ei tehdä perusteellisesti, on maalaustyön epäonnistuminen todennäköistä ja maali lähtee irtoilemaan / hilseilemään ajan kuluessa. Kaakeleita voidaan myös karhentaa hiomalla, joka edistää maalin tarttuvuutta laattapinnalle.

Voit maalata kaakelit joko telalla tai ruiskulla. Mikäli maalaat telalla, käytä pensseliä rajauskohtien maalaamiseen. Rajaamisen jälkeen pyri maalaamaan telalla niin läheltä rajauskohtaa kuin mahdollista. Käytä hienokarvaista telaa, jolla saat sileimmän mahdollisen jäljen. Mikäli uusi väri poikkeaa vanhasta, joutuu kaakelin maalaamaan useamman kerran. Älä koita peittää kerralla jättäen paksua maalikerrosta, vaan maalaa mieluummin useammin ohuin kerroksin. Voit suorittaa myös kevyen välihionnan maalauskertojen välissä. Näin saat hienomman ja tasaisemman maalikerroksen, jolloin pinnasta tulee sileämpi.

Jos saumat halutaan eri värisiksi, voidaan ne maalauksen jälkeen värjätä saumauskynällä. Saumauskynällä saadaan saumat käsiteltyä helposti ja vaivattomasti. Saumat voidaan myös maalata kun rajaukset tehdään siististi. Käytä maalarin teippiä ja paina teippi tiukasti kiinni laatan ja sauman rajaan, jotta rajasta tulee terävä. Maalaa kaakeleiden pinnat ensin valmiiksi ja lopuksi vasta saumat.

Silikonin päälle ei maalausta kannata suorittaa, sillä useimmat maalit eivät silikoniin tartu. Voit koittaa silikonin puhdistamista tai vaihtoehtoisesti asentaa uuden silikonin vanhan tilalle. Irrota vanha silikoni ennen maalaustyön aloittamista ja asenna uusi silikoni kun maalaustyö on valmis ja maali täysin kuivunut.

Vessan kaakeleiden maalaus

Kaakeleiden maalaus märkätiloissa

Märkätiloissa maalaustyön onnistumisen edellytys on hyvin tehdyt pohjatyöt. Pohjatöiden merkitys korostuu märkätiloissa entisestään. Kaakelit tulee aina pestä ennen maalausta, jolla varmistetaan maalin tarttuvuus ja maalaustyön onnistuminen. Pesun jälkeen tulee tilan kuivua vähintään vuorokausi. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta tämän aikana. Pesun jälkeen voit karhentaa kaakeleita hiomalla, jonka jälkeen pöly imuroidaan pois.

Huomioi ettei kaikki kaakelimaalit sovellu märkätiloihin. Valitse siis sopiva maali, joka tähän tarkoitukseen on suunniteltu. Maalaustyön jälkeen vältä laattojen mekaanista rasitusta useamman viikon ajan. Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaus olisi hyvä ajoittaa esimerkiksi lomalle, kun kylpyhuone ei ole käytössä. Tarkista tuotepakkauksesta maalin kuivumisaika ja vältä suihkun käyttöä sinä aikana.

Kaakeleiden tasoitus ja muut pinnoitusvaihtoehdot

Kaakelit voidaan myös tasoittaa yli esimerkiksi saneerauslaastilla. Tasoite levitetään kaakelin päälle löysin rantein, jotta tasoitetta saadaan jäämään laatan päälle. Jos pinnat aiotaan maalata, tasoita lopuksi yli hienotasoitteella. Märkätiloissa tulee tasoitteeksi valita märkätilatasoite sekä maalaamiseen vastaava kostean tilan maali.

Kylpyhuoneiden pinnoitusvaihtoehtona voidaan käyttää myös mikrosementtipinnoitetta. Mikrosementti on kaunis ja ohut pinnoite, jolla päästään autenttisen betonipinnan tunnelmaan. Kaakeleiden pesun jälkeen asennetaan pinnoite kaakelin päälle tarpeeksi useaan kertaan. Laattojen pinnoitus viimeistellään lopuksi lakalla, jolla saadaan kestävä pinta. 

Mikrosementti kylpyhuoneen lattialla

Kylpyhuoneen maalaus – Kostean tilan maalit kestävät hyvin kulutusta

Kylpyhuoneen maalaus onnistuu siinä missä muutkin seinä – ja kattopintojen maalaukset sisätiloissa. Kosteisiin tiloihin löytyy omat kostean tilan maalit, jotka kestävät hyvin kulutusta. Kylpyhuoneisiin on suositeltavaa valita kiiltävä maali, jolloin pinnat ovat helpompi pestä. Hyvä muistisääntö on, että mitä kovempi ja kiiltävämpi maalipinta on, sitä vaivattomampi pinnat ovat puhdistaa. Kiiltävä ja kova maalipinta kestää myös huomattavasti paremmin puhdistamista ja pesua.

Kiiltävät maalit ovat toisaalta arempia tuomaan epätasaisuudet esiin. Tasaisen maalausjäljen saaminen on sitä haastavampi, mitä kiiltävämpi maali on. Kiiltoerot näkyvät pinnoilla herkästi jos maalia käytetään epätasaisesti tai maalin tasaamista ei suoriteta vakain käsin. Mikäli kiiltoeroja ilmenee, voidaan pintamaalaus suorittaa kahteen kertaan. Tällä yleensä päästään jo vähintään tyydyttävään lopputulokseen.

 

Useimmiten kysytyt kysymykset

Mitä asioita kaakeleiden maalaustöissä tulee huomioida?
Kaakeleiden maalaus on helppoa, joka onnistuu kotimaalariltakin. Erityistä huomioitavaa on huolelliset pohjatyöt, jotta maali tarttuu ja pysyy alustassa. Perusteellinen pesu, kuivuminen ja mahdollinen pinnan karhentaminen varmistavat maalin tarttumisen ja maalaustyön onnistumisen.
Mikä maali tulee valita kylpyhuoneen kaakeleiden maalaamiseen?
Markkinoilta löytyvät kaakelimaalit eivät kaikki sovi märkätiloihin tai lattioille. Vertaa tuotteet ja valitse käyttökohteeseen juuri sopiva, tässä tapauksessa märkätiloihin sopiva kaakelimaali.
Voinko tasoittaa kaakelit yli ja maalata pinnat?
Kaakelit voidaan myös tasoittaa yli esimerkiksi saneerauslaastilla. Tasoita lopuksi pintatasoitteella ennen maalausta. Valitse märkätiloihin sopivat märkätilan tasoitteet ja kostean tilan maalit.

Oliko artikkeli hyödyllinen?
(4 ääntä, keskiarvo: 3,50)
Ladataan...

 

Lue myös:

Kylpyhuoneremontteja tekevät urakoitsijat alueellasi:

EspooHelsinkiHämeenlinnaJoensuuJyväskyläKouvolaKuopioLahtiLappeenrantaOuluPoriRovaniemiSeinäjokiTampereTurkuVaasaVantaa

 

kylpyhuoneen maalaus