Katon pesu

Katon pesu varmistaa maalin tarttumisen alustaan

Monesti katon pesulla viitataan tiilikaton pesuun, mutta myös peltikatot sekä muut kattotyypit on syytä pestä säännöllisin väliajoin. Kattojen pesu kuuluu katon tärkeisiin huoltotoimenpiteisiin, jolla voidaan vaikuttaa katon käyttöikään. Lika, sammal ja muut epäpuhtaudet vähentävät katon käyttöikää sekä likainen katto on myös esteettisesti ikävän näköinen. 

Kun katto aiotaan maalata, tulee katot pestä aina. Erityisesti uudet sinkityt peltikatot ovat maalausalustana haastavia, eikä maalin tarttuminen ole todennäköistä ilman pesua. Myös tiili – ja huopakatot tulee pestä sammaleesta ja jäkälästä sekä muista epäpuhtauksista ennen maalausta. Peltikaton pesu ennen maalausta

Peltikaton pesu suoritetaan silloin kun peltikatto on likaantunut ja esteettisesti häiritsevä tai pohjatyönä kun peltikatto maalataan. Peltikaton peseminen olisi hyvä suorittaa hieman viileämmillä keleillä. Helteillä peltikaton lämpötila voi nousta hyvinkin korkeaksi. Silloin pesuaine ja vesi kuivuu pinnalle liian nopeasti ja työstöaika voi jäädä vähäiseksi. Pesuaine ei saa kuivua pinnalle, vaan sen tulee antaa vaikuttaa märkänä. Pesuaineen kuivumista voidaan hidastaa sillä, että katto kastellaan vedellä ennen pesuaineen levittämistä. 

Peltikaton pesuaineet valitaan sen mukaan, maalataanko katto pesun jälkeen vai käsittääkö huoltotyö pelkän peltikaton pesun. Miedommilla pesuaineilla saadaan lika hyvin poistettua, kun taas tehokkaammat pesuaineet neutralisoivat vanhan maalipinnan, parantaen tartuntakykyä uudelle maalauspinnalle. Peltikaton huoltopesuun voi riittää myös pelkkä harjaaminen ja vesipesu, jos katto ei ole pahasti likaantunut. Katon voi huuhdella myös vesiletkulla mikäli painepesuria ei ole käytettävissä.

Mikäli katto maalataan, tulee peltikaton pesuun valita tehokkaammat pesuaineet. Katto on hyvä kastella ennen pesuaineen levittämistä, joka hidastaa pesuaineen jämähtämistä kattoon. Kun pesuaine on vaikuttanut tarpeeksi kauan, pestään katto painepesurilla läheltä, noin 20-30cm etäisyydeltä.

Huolehdi työturvallisuudesta, sillä likainen peltikatto voi olla erittäin liukas. Yleensä vastapesty katto pitää jo paremmin. Voit edetä työssä niin, että seisot aina pestyllä pinnalla, jolloin työ helpottuu. Käytä aina valjaita kaltevilla katoilla ja erityisen jyrkät katot suoritetaan henkilönostinta käyttäen.

Peltikaton pesuohjeet:

1. Puhalla tai harjaa irti oleva roska katolta alas.
2. Kastele katto ja levitä pesuaine. Mikäli katto on erityisen likainen tai peltikatto on uusi, suositellaan pesuaineen harjaamista. 
3. Kun pesuaine on vaikuttanut tarpeeksi kauan, pese katto painepesurilla läheltä pintaa. 

peltikaton pesu

Tiilikaton pesu

Tiilikatoilla, sekä muilla huokoisilla kattomateriaaleilla, kuten mineriitti – ja huopakatoilla, tyypilliset ongelmat ovat sammaleen, jäkälän ja levän ilmestyminen. Kasvustot eivät pelkästään ole esteettinen haitta, vaan kuluttavat myös tiilen pintaa, sekä voivat vahingoittaa katon rakennetta. Kun katto pidetään kasvustosta vapaana, katto kuivuu nopeammin sateiden jälkeen. Kun katto on puhdas, antaa se hyvän yleisilmeen koko rakennukselle. Sen lisäksi rikkoontuneet kattotiilet on helpompi havaita ajoissa eikä roskaa ajaudu niin herkästi esimerkiksi kouruihin ja aluskatteelle.

Sammaleenpoisto katolta myrkytysaineilla

Tiilikatto olisi syytä käsitellä suoja-aineilla säännöllisesti suuremman työn välttämiseksi. Näin katto pysyy aina puhtaana eikä suurempia pesutöitä tarvitsisi suorittaa. Pahasti sammaloitunut katto voidaan pestä yhdistelemällä mekaanista harjausta, painepesua ja myrkytysaineen käyttöä. Myrkytysaine tappaa kasvuston, jonka jälkeen sammal ja jäkälä tulee katolta alas sateiden, lumen ja tuulen mukana. Vaikutusaika voi kuitenkin olla pitkä eikä näkyviä tuloksia näin heti saada. Pesuaineet tuhoavat mikrobikasvuston jo parissa tunnissa mutta lopullinen puhdistuminen tapahtuu parin vuoden päästä. 

Tiilikaton pesu painepesurilla

Kun katto pestään painepesulla, tulee katto sen jälkeen maalata tai pinnoittaa suoja-aineilla. Painepesu tai kova mekaaninen harjaus poistaa tiilen pinnoitetta, jonka jälkeen tiili haurastuu ja on alttiimpi vaurioille. Katto pestään läheltä (n.20-30cm etäisyydeltä pinnasta) tiili kerrallaan. Voit osoittaa painepesurin hieman yläviistosta siten, ettei tiilen alareunaan ja tiilien väliin pääse vettä. Pesun jälkeen tiilikatto voidaan käsitellä myrkytysaineilla. Tämä varmistaa sen, ettei pinnoitteen alle jää mitään elävää kasvustoa. 

Tiilikaton harjaaminen

Tiilikatto voidaan puhdistaa harjaamalla ja lehtipuhallinta käyttäen. Mikäli kattoa ei aiota pinnoittaa, tulisi harjaamisen olla kevyttä ettei tiilipinta kärsi käsittelyssä. Monenlaisia harjoja löytyy lukuisia tiilikaton puhdistamiseen.

sammaleen poisto tiilikatolta

 

 

 

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita: