Sisäkaton ylitasoitus

Katon tasoitus on työnä vaativaa, joka monesti vaatii ammattilaisen työn suorittamiseen, erityisesti silloin, jos katto ylitasoitetaan. Kolojen ja epätasaisuuksien kittaaminen onnistunee keneltä tahansa, mutta ylitasoitukset ja katon oikaisut vaatii oikeat työkalut sekä ammattimiehen hyvän lopputuloksen takaamiseksi. Kattoliippa sekä tasoiteruisku ovat lähes välttämättömiä, mikäli katto tasoitetaan kokonaan yli. Hyvin tehty tasoitetyö on edellytys sisäkaton maalauksen onnistumiseen.

Mikäli työkalut ovat saatavillasi ja haluat suorittaa työn itse, kannattaa katon tasoitukseen ryhtyessä muistaa muutama seikka. Mikäli tasoitat kipsilevyjä, tulee saumanauhat tarkistaa, että ne ovat hyvin kiinni ennen ylitasoitusta. Levyjen reunaohentamattomat saumat on hyvä oikaista tarpeeksi leveästi ennen ylitasoitusta, jolla varmistetaan ettei sauma jää patille. Lue lisää aiheesta kipsilevyn saumaus. Betonikatoilla tulee tasoitetta käyttää paljon ja nämä katot tasoitetaankin yleensä useampaan kertaan. Valaistus vaikuttaa hyvinkin paljon siihen, näkyykö epätasaisuudet katolla, joten suorita työ aina hyvässä valaistuksessa, jotta ikäviä yllätyksiä ei myöhemmin ilmene.
 
Ennen tasoitteen levittämistä katto hiotaan kauttaaltaan. Tasoitetta levitetään katolle reilusti, mieluummin liikaa kuin liian vähän. Ylimääräinen tasoite saadaan liippausvaiheessa pois, mutta liian vähäisen tasoitteen liippaaminen käy työlääksi eikä hyvään lopputulokseen näin päästä. Katon liippaus suoritetaan niin, että pyritään aina yhtenäiseen vetoon päädystä päätyyn. Mitä vähemmän liippaa nostetaan pois katolta, sitä vähemmän katolle jää hiomista tai paikkaamista. Mikäli katolla on liian vähän tasoitetta, keskeytä työ ja lisää tasoitetta sen sijaan, että liian vähäistä tasoitekerrosta lähdetään puristamaan voimalla. Mitä enemmän tasoitetta katolla on, sen paremmin epätasaisuudet katoavat.

Katon tasoitus on hyvä suorittaa vähintään kahteen kertaan. Voit myös vaihtaa liippaussuuntaa toisella kerralla. Kipsilevykaton tasoitus pyritään aina suorittamaan ensin päätysaumojen mukaisesti. Mikäli päätysaumat eivät ole tässä vaiheessa hävinneet, suorita toinenkin kierros samaan suuntaisesti.

Roiskekatto ja roiskekaton korjaus

Kun roiskekattoa lähdetään ruiskuttamaan, on tärkeää että pohjatyöt on tehty hyvin. Saumat tulee nauhoittaa kipsilevyillä, suurimmat raot ja kolot sekä muut epätasaisuudet tulee korjata asianmukaisesti  Epätasainen pinta voidaan ylitasoittaa tarvittavan usein, jonka jälkeen suoritetaan roiskeen ruiskutus. Työhön tarvitset kompressorin ja tasoiteruiskun / suppiloruiskun.
Ennen työn aloittamista muista suojata paikat hyvin. Roiske tulee ajaa tasaisesti katolle, joten pyri liikkeissä tasaiseen liikkuvuuteen ja vältä pysähtymisiä. Mikäli ensimmäinen kerta ei onnistu, voi päälle ajaa useamman kerran, kunnes tulos on miellyttävä.

Mikäli valmis roiskekatto vaatii pieniä paikkauksia, esimerkiksi roiske on osin sileä tai katossa on pieniä reikiä, voit töpöttää pensselillä tai muulla harjalla tasoitetta kattoon mukaillen roiskekaton kuviota parhaasi mukaan. Jos paikattava kolo on syvä, paikkaa kolo ensin umpeen kattopinnan tasalle. Anna tasoitteen kuivua, jonka jälkeen töpöttele pensselillä pintakuvio edellä mainitulla tavalla. Mikäli käytät valmistasoitetta, kannattaa sitä ohentaa hieman vedellä, jotta tasoite saadaan löysemmäksi ja se tarttuu pensseliin. Tasoitteena kannattaa käyttää valkeahkoa pintatasoitetta, joilla roiskekatot yleensä ruiskutetaan.

Täydellistä mukailua voi olla hankala saada aikaiseksi. Riittävän hyvän paikkaustyön, jossa ulkopuolinen silmäpari ei eroa huomaa, onnistuu kuitenkin helposti. Suuremmat paikkaustyöt on parempi suorittaa ruiskuttamalla, jotta jäljestä saadaan hyvä. Mikäli paikkauskohta erottuu sävyltään muusta pinnasta, tulee roiskekaton maalaus suorittaa joko kokonaan ylimaalaamalla tai paikkamaalaamalla. Ylimaalaamalla saat varmimmin tasaisen pinnan, kun taas paikkamaalaamalla voidaan säästää aikaa. Useimmissa tapauksissa roiskekattoja ei maalata ollenkaan, joten paikkamaalaus näillä pinnoilla ei kuitenkaan asiaa paranna. Mikäli katto on maalattu, on käytetyn sävyn kiiltoaste todennäköisesti himmeä ja sävy maalarinvalkoinen. Erilaisia maaleja sisäkaton maalaukseen on lukuisia, mutta hyväksi todettu sisäkattomaali on ihan tavallinen pohjamaali.

Lue myös:

Tasoitetyöt alueellasi:

EspooHelsinkiJyväskyläOuluTampereTurkuVantaa

 

roiskekaton maalaus
Roiskekatto voidaan korjata tai maalata oikein menetelmin