Keittiökaappien maalaus

Keittiön kaappien maalaus on edullinen keino uudistaa keittiön ilme

Mikäli keittiön sisustustyyli on vanhentunut, voi keittiökaappien maalaus tuoda aivan uudenlaisen ilmeen koko keittiöön. Keittiön kaappien maalaus on yhä suositumpaa. Se on edullinen keino uudistaa keittiön ilme omaan tyyliin sopivaksi. Työkalut ovat edullisia eikä maalin menekkikään kaapin ovien maalaamisessa nouse suureksi. Keittiökaappien uusimiseen nähden pääset huomattavasti vähemmällä rahalla. Kaappien maalaaminen voi osoittautua aikaa vieväksi ja työlääksi mutta huolellisesti tehdyn työn jälkeen lopussa työ palkitsee. Tee työ alla olevien ohjeiden mukaan ja tulet olemaan takuulla tyytyväinen lopputulokseen.

Työohjeet kaappien ja kalusteiden maalaamiseen

Keittiökaappien maalaus aloitetaan karhentamalla pinta esimerkiksi karhunkielellä, hiomapaperilla tai hiomakoneella. Perusteellinen hionta karhentaa pintaa ja parantaa maalin tartuntaominaisuuksia. Erillistä pesua ei tarvita kun pinnat hiotaan hyvin. Muista kuitenkin pyyhkiä hiontapöly pois ennen maalauksen aloittamista. Työn helpottamiseksi kannattaa kaapin ovet ottaa pois paikoiltaan ja asettaa ne esimerkiksi työpöydälle. Suunnittele työalue hyvin, sillä kaapin ovet vievät paljon tilaa, mikäli niitä on paljon.
Kaapin ovet voidaan pohjamaalata mutta se ei ole välttämätöntä. Mikäli kaappien väri vaihtuu ja epäilys herää siitä, ettei kertamaalauksella uusi väri peitä vanhaa, on hyvä suorittaa välimaalaus kalustemaalin ja pohjamaalin sekoituksella. Tämä on taloudellista, sillä kalustemaali on huomattavasti pohjamaalia kalliimpaa. Kalustemaalin menekissä säästetään näin merkittävästi, kun pintamaalaukseen ei tarvita kuin yksi maalikerros. Välimaalauksesa pohjamaaliin ei tarvitse sekoittaa kalustemaalia kuin sen verran, että sekoituksen väri vaihtuu pintavärin suuntaan. Pintamaalauksessa ei pohjamaalia enää käytetä, joten älä sekoita kaikkea kalustemaalia pohjamaalin sekaan.

Ovet ja kaapinovet maalataan telalla tai maaliruiskulla. Maaliruiskulla saadaan paras jälki, jonka käyttö vaatii kuitenkin ammattitaitoa ja tilaa, jossa ruiskun käyttäminen on mahdollista. Rautakaupoista löytyy edullisiakin maaliruiskuja, jotka soveltuvat hyvin pienten pintojen maalaamiseen. Mikäli ruiskun käyttäminen epäilyttää tai siihen ei ole mahdollisuuksia, suoritetaan maalaus telaa käyttäen. Käytä maalin levittämisessä reilusti maalia ja levitä maali tasaisesti koko kaapin alueelta. Lopuksi pinta viimeistellään viimeistelyvedoilla, joka suoritetaan kevyin rantein samansuuntaisesti. Näin saadaan tasainen jälki ja lopputulokseen voit olla tyytyväinen. Myös siveltimellä voidaan tehdä viimeistelytasaus mutta telalla päästään yleensä peittävämpään lopputulokseen.

Työohjeet keittiökaappien maalaukseen:
  • Irrota kaapin ovet ja oven kahvat.
  • Hio kaapit kevyesti karhentaen. Valitse sileä hiomapaperi esim. 120.
  • Kaappien kittaus ja pohjamaalaus tarvittaessa.
  • Pintamaalaus telalla tai maaliruiskua käyttäen. Valitse sopiva kalustemaali.

Oikean maalin valitseminen

Keittiökaappien lisäksi voit maalata myös ovet ja muut kalusteet. Kaapeissa ja kalusteissa on tärkeää käyttää niille soveltuvaa maalia. Pehmeät seinämaalit eivät sovellu kalusteiden maalaamiseen, sillä niiden kestävyys ja kovuus eivät ole verrattavissa kalustemaalien ominaisuuksiin. Kalustemaaleista löydät eri kiiltoasteita. Puolihimmeä maali on hyvä vaihtoehto, sillä siihen ei jää niin herkästi sormenjälkiä. Tasaisen lopputuloksen saaminen on myös helpompaa himmeällä maalilla. Voit kuitenkin maalata kaapin ovet kiiltävällä maalilla niin halutessasi. Sormenjäljet voi aina pyyhkiä helposti pois kiiltävältä maalipinnalta. Tasaisen jäljen varmistamiseksi voidaan pintamaalaus suorittaa kahteen kertaan, mikäli ensimmäisellä kerralla pinta jää laikukkaaksi.


Sopivat tuotteet keittiökaappien maalaukseen

Otex Akva – Pohjamaali

  • Otex Akva Tartuntapohjamaali sopii hyvin keittiökaappien maalaukseen niin aiemmin maalatuille kuin maalaamattomillekin pinnoille. Nopeasti kuivuva Otex Akva antaa erittäin hyvän tartuntapohjan. Maali soveltuu pohja- tai välimaalaukseen kaikille puu -, puukuitulevy-, lastulevy – ja metallipinnoille. Suositellaan sävytettäväksi pintamaalin sävyyn.

Helmi Kalustemaali

  • Vesiohenteinen Helmi Kalustemaali on monikäyttöinen ja kestävä kalustemaali, joka soveltuu hyvin keittiökaappien maalaamiseen. Helmi 30 on kiiltoasteltaan puolihimmeä. Puoli himmeä kalustemaali on hyvä valinta keittiökaapeille, jotta esimerkiksi sormen jäljet eivät näy pinnoilla. Helmi Kalustemaali soveltuu kaikille puu -, puukuitulevy-, lastulevy – ja metallipinnoille niin ennestään maalatuille kuin maalaamattomillekin pinnoille.

Helmi Kalustekitti

  • Vesiohenteinen erikoiskitti kalusteiden paikkaamiseen. Soveltyy pienten kolojen kittaukseen kaikille uusille sekä aiemmin maalatuille kalusteille. Täyttökyky 3mm. Levitetään lastalla, annetaan kuivua, jonka jälkeen pohjamaalataan. Lopullinen pintamaalaus suoritetaan vasta kun kittikohdat ollaan pohjamaalattu.

Useimmiten kysytyt kysymykset

Onnistuuko pinnoitettujen keittiökaappien maalaus?
Ennestään pinnoitetut keittiökaapit voidaan maalata kun vanha pinta käsitellään oikein menetelmin. Tehokkain tapa on hionta esimerkiksi hiomakoneella, jolla kevyesti karhennetaan vanha pinta. Näin saadaan hyvä tartuntapohja uudelle maalipinnalle ja keittiökaappien maalaus voidaan suorittaa.

Lue myös:

Kalustemaalaustyöt alueellasi:

EspooHelsinkiOuluTampereTurku

 

keittiökaappien maalaus