Kipsilevyn saumaus estää hiushalkeamien muodostumisen pintaan
Kipsilevyn saumaus on työvaihe, jonka tarkoitus on estää rakenteiden luonnollisesta liikkumisesta johtuvien halkeamien muodostumisen pintaan. Saumanauhat asennetaan levyjen reunaohennettuihin ja – ohentamattomiin saumoihin, sekä tarvittaessa sisä-, että ulkonurkkiin. Rakenteiden ilmatiiviys voidaan myös varmistaa saumauksella.
Uudisrakennuksilla seinät yleensä ylitasoitetaan saumaustyön jälkeen. Ylitasoittamalla päästään varmimmin hyvään lopputulokseen, jossa ei ole riskiä, että sauma näkyy esimerkiksi viistovalaistuksessa. Varmista aina saumanauhan kiinnitys jo nauhoitusvaiheessa, niin vältyt myöhemmin ikävältä korjaustyöltä. Jos nauhat irtoilevat, leikkaa nauha irti ja asenna uusi nauha vanhan tilalle.
Mikäli kipsilevyn saumaus halkeilee myöhemmin asennustyön jälkeen, voi syy johtua esimerkiksi puutteellisesta työnlaadusta levytysvaiheessa. Saumanauhana on voitu käyttää lasikuitunauhaa, joka on herkempi päästämään hiushalkeamat pintaan. Sauman kittaaminen on voitu myös suorittaa kokonaan ilman nauhaa, jolloin halkeamia ilmenee herkästi. Halkeama voidaan korjata viistämällä rakoa hieman isommaksi, jonka jälkeen halkeamaan asennetaan saumanauha. Irrota vanha nauha, mikäli se on mahdollista. Lopuksi suorita nauhan tasoitus 1-2 kertaan tarpeeksi leveästi, jotta paikkakohta tasoittuu.
Silikonisauman uusiminen – Lue työohjeet tai laske hinta ammattilaisen tekemänä
Sopiva saumanauha ja laadukas saumatasoite takaavat nauhan kiinnittymisen
Saumanauhoja on olemassa erilaisia, esimerkiksi itseliimautuvia lasikuitunauhoja sekä kartonkisaumanauhoja. Yleensä rakennuksilla käytetään kartonkisaumanauhaa, jonka pinta on tiivis ja yhtenäinen, soveltuen hyvin rakenteiden liikkumisesta aiheutuvien hiushalkeamien peittämiseen. Lasikuitunauhaa ei puolestaan suositella kipsilevyjen saumaamiseen. Pieniin rakoihin ja korjauksiin se soveltuu puolestaan hyvin. Lasikuitunauha on ohuempi kuin kartonkisaumanauha ja voi toimia hyvänä vaihtoehtona silloin, kun paikattua kohtaa halutaan kasvattaa mahdollisimman vähän.
Valitse saumaustyöhön tarkoitettu saumatasoite. Saumanauhojen kiinnittämiseen tarkoitetuissa tuotteissa on erittäin hyvä liima, jolla työ helpottuu merkittävästi. Nauhaa ei tarvitse kostuttaa vaikka jotkut näin neuvovatkin. Kun saumauskittiä laitetaan tarpeeksi saumanauhan alle, kiinnitty nauha varmasti eikä kostuttamista vaadita.
Gyprocin saumaus ja pintatasoitus
Aloita kipsilevyn saumaus levittämällä tasoitetta saumaan. Tässä vaiheessa saumaan on hyvä lisätä tasoitetta niin, että syvennys täyttyy ja on levyn pinnan tasolla. Tämä helpottaa myöhempiä työvaiheita, sillä tasoitetta ei enää tarvitse käyttää paljoa syvennyksen täyttämiseen. Nauha painetaan lastalla hyvin kiinni tasoitteeseen mutta vältä liikaa painamista, jottei kaikki tasoite lähde nauhan alta pois. Tasoitteen annetaan kuivua, jonka jälkeen tasoitetta levitetään leveämmin päälle. Tämän jälkeen suoritetaan pintatasoitus, joko ylitasoitustyönä tai osittaisella tasoituksella.
Kipsilevyjen ja kipsilevynurkan saumaus
Reunaohennetut saumat ovat helpompia tasoittaa kuin reunaohentamattomat. Reunaohennettuihin saumoihin tasoitetta levitetään nauhoitustyön jälkeen noin 20cm leveydeltä. Jos työ suoritetaan saumatyönä, eli ylitasoitusta ei suoriteta, levitetään tämän jälkeen tasoitetta vielä leveämmin, noin. 40cm leveydeltä.
Reunaohentamattomia saumoja tasoitettaessa voidaan tasoittaa vieläkin leveämmin. Reunaohentamattomat saumat joudutaan tasoittamaan hieman koholleen muusta levypinnasta. Sauma kitataan kuitenkin leveästi, jolla pyritään oikaisemaan saumakohta tasaiseksi. Varmista tehokkaalla valaistuksella, ettei saumat erotu maalin alta. Mikäli pinnat ylitasoitetaan, nauhoitustyön jälkeen osittainen tasoitus suoritetaan samalla tavoin, mutta tämän jälkeen pinnat tasoitetaan kokonaan yli.
Reunaohennetun kipsilevyn saumaus
Päätysauman nauhoitus ja kittaus
Kipsilevyjen sisänurkkien saumaus
Sisänurkkiin asennetaan akryylisaumamassa pohjamaalauksen jälkeen, mutta halkeilun estämisen varmistamiseksi voidaan tasoitusvaiheessa asentaa nurkkaan myös saumanauha. Mikäli rako on iso, kannattaa nurkkiin laittaa aina nauha, sillä myös akryylisaumamassa voi antaa periksi, jonka seurauksena akryylimassa rakoilee. Isommat raot tulisi tiivistää ensin esimerkiksi uretaanimassalla. Sisäseinän sisäkulman tasoitus suoritetaan asentamalla nauha kulmaan taittamlla saumanauha keskeltä ennen kiinnittämistä, jolloin työ helpottuu. Tasoitetta levitetään reilusti nauhan alle ja nauha painetaan tiukasti tasoitteeseen kiinni. Kittaa tämän jälkeen nurkka kuten muutkin saumakohdat.
Ulkonurkkiin voidaan asentaa kulmalistat vahvistamaan kipsilevyjen nurkkia. Kulmalistat asennetaan samalla periaatteella kuin saumanauhan kiinnitys. Levitä tasoitetta reilu kerros nurkkiin, asenna kulmalista päälle, jonka päälle lisäät tasoitetta. Lisää tasoitekerroksia tarvittava määrä, jotta kulmasta tulee siisti ja tasainen.
Kulmalistojen asennus
Hyvään lopputulokseen pääset näillä työvaiheilla:
1. Tasoitteen levittäminen saumaan levypinnan tasolle. Nauha kiinnitetään tasoitteeseen, jonka päälle lisätään ohut kerros tasoitetta.
2. Toinen tasoitekerros. Tasoitetta levitetään vain ohut kerros noin 20-25cm leveydeltä. Nitistä reunat, jotta seuraava työvaihe helpottuu.
3. Kevyt hionta suoritetaan ennen pintatasoitusta. Varmista että saumaus on levypinnan tasolla ja hio reunat tasaiseksi.
4. Pintatasoitus joko ylitasoitustyönä tai osittaisella tasoituksella. Jälkimmäisessä tasoitetta levitetään vain ohuesti n. 40-45cm leveydeltä.
5. Lopuksi hionta ja kipsilevyn maalaus. Pohjamaalauksen jälkeen tarkistetaan mahdolliset epätasaisuudet, jotka paikataan ennen pintamaalausta.
Epäonnistunut kipsilevyn saumaus ja virheiden korjaaminen
Yleisimmät virheet mitä saumoitustöissä näkee ovat irtoavat saumanauhat sekä patilla tai kuopalla olevat saumat. Irtoava saumanauha vältetään yksinkertaisesti käyttämällä tarpeeksi tasoitetta nauhan alla ja painamalla nauha tarpeeksi tiukkaan, ettei saumanauhan alle jää ilmaa. Erottuvat saumat ovat korjaustöistä yleisimpiä mitä saumaustöissä joudutaan tekemään. Epätasaisuudet korostuvat erityisesti maalaustyön jälkeen. Mitä kiiltävämpi maali on, sitä herkemmin epätasaisuudet näkyvät. Tarkista saumat pohjamaalauksen jälkeen ja korjaa saumat tässä vaiheessa. Mikäli epätasaisuuksia ilmenee, kitataan kuopalla olevat saumat tasaiseksi ja patilla olevat saumat puolestaan hiotaan tai oikaistaan tasoittamalla sauma leveämmin.
Pieleen menneitä saumoitustöitä
Useimmiten kysytyt kysymykset
Miten saumanauhan asennus suoritetaan?
Sauma täytetään hyvällä saumatasoitteella, johon saumanauha painetaan kiinni. Tämän jälkeen pinta tasoitetaan tasaiseksi muun pinnan tasolle.
Onko saumanauhan kostutus tarpeen ennen kiinnitystä?
Ammattilaiset eivät saumanauhaa kostuta mutta mikäli koet että siitä on apua, voit kastella nauhaa kevyesti.
Onnistuuko kipsilevyn saumaus lasikuitunauhalla?
Saumaaminen onnistuu hyvin myös lasikuitu – ja itseliimautuvilla lasikuitunauhoilla. Luotettavin kipsilevyn saumanauha on kuitenkin paperisaumanauha.
Onnistuuko kipsilevyn saumaus ilman nauhaa?
Mikäli seinäpinta laatoitetaan tai pinnalle asennetaan esimerkiksi lasikuitu – tai tasoitetapetti, ei saumoja tarvitse nauhoittaa. Maaliseinille tulee asentaa aina saumanauha, joka estää halkeamien muodostumisen pintaan.
Onko kipsilevyn nurkan saumaus tarpeen?
Sisänurkkia ei tarvitse välttämättä nauhoittaa aina, mikäli nurkkiin asennetaan akryylisaumamassa. Varmistamisen vuoksi nauhoitus on kuitenkin hyvä tehdä. Mikäli rako on iso, tulee saumanauha asentaa halkeamien estämiseksi.
Miksi kipsilevyjen saumaus halkeilee?
Halkeileminen voi johtua monesta syystä esimerkiksi puutteellisesta työnlaadusta levytys – tai nauhoitusvaiheessa. Rakenteiden liike voi toisaalta olla niin suurta, että saumanauha antaa periksi. Halkeilevat saumat voidaan korjata asentamalla uusi saumanauha kun vanha on irrotettu.
Oliko artikkeli hyödyllinen?
Lue myös:
Tasoitetyöt alueellasi:
Espoo – Helsinki – Jyväskylä – Oulu – Tampere – Turku – Vantaa