Lasikuitu – ja tasoitetapetti

Lasikuitutapetit – ja tasoitetapetit eri pinnoille

Lasikuitu – ja tasoitetapetti soveltuu kaikille tasaisille / tasoitetuille, mm. betoni-,tiili-,rappaus-, puukuitu-, lastulevy ja kipsilevypinnoille. Pintaa vahvistavia kankaita käytetään niin julkisissa kuin kotien tiloissa sisäseinissä ja sisäkatoissa. Sekä lasikuitutapetit että tasoitetapetit ovat maalattavia tapetteja, jotka maalataan asennuksen jälkeen. Tapetit ovat kestäviä ja melko paksuja, soveltuen hyvin pienien epätasaisuuksien tasaamiseen. Tapetit luovat hyvän maalausalustan mahdollistaen kauniin ja tasaisen maalipinnan. Mikäli tapetit asennetaan kipsilevyille, ei nauhoja tarvitse nauhoittaa. Isoimmat kolot ja saumat tulee kuitenkin tasoittaa ennen tapetin asennusta.

Lasikuitutapetteja löytyy sekä kuviollisia että sileäpintaisia vaihtoehtoja, joista voit valita haluamasi vaihtoehdon. Tasoitetapetit ovat sileitä, soveltuen hyvin tasaisen pinnan saamiseen maali – tai tapetointipinnoille. Tasoitetapetti voidaan asentaa lasikuitutapetin päälle. Lasikuitutapetin tasoitus tai tasoitetapetin asentaminen lasikuitutapetin päälle onkin yleensä parempi vaihtoehto kun lasikuitutapetin irrottaminen.

 Sisäkaton tasaaminen tasoitetapetilla

Pohjatyöt ennen tapettien asennusta

Ennen tapettien asennusta tulee pinnat hioa ja isoimmat kolot paikataan. Lasikuitutapetti ja tasoitetapetti peittävät pienet naarmut ja kolot, joten kaikkea ei tarvitse silottaa. Ennestään maalaamaton pohja voidaan pohjamaalata, jotta tapettiliima ei imeydy pintaan liian nopeaa. Maalatut pinnat hiotaan ja irtoava maali poistetaan. Tapetit voidaan asentaa myös vanhan tapetin päälle. Hio ja paikkaa epätasaiset saumat.

Tapetin asennustyöt

Suunnittelu ja mittaaminen
Lasikuitutapetin ja tasoitetapetin asennustyöt eivät poikkea toisistaan ja kummatkin ovat helposti asennettavia tapetteja. Ennen asennusta suunnittele ja mittaa työ siten, ettei ikkunan, ovien tai nurkkien viereen jää liian kapeaa kaistaletta. Kun mittaus on tehty, merkitse vatupassia käyttäen ensimmäiselle vuodalle merkit, jotta tapetit asettuvat lähtökohdasta saakka heti suoraksi.
Liiman levittäminen
Kun mittaukset on suoritettu ja ensimmäisen vuoden merkit merkattu, voidaan tapetointityö aloittaa. Tapettiliima levitetään pinnalle telaa käyttäen. Valokatkaisimet, seinän ja katon rajat ym. rajataan sivellintä käyttäen. Liimaa tulee käyttää reilusti ja tasaisesti. Mikäli pinta on imevä, kannattaa pinta ensin pohjustaa liimalla ja hetken päästä liimaa lisätään toinen kerros. Jos liimaa käytetään liian vähän, lähtee tapetti irtoamaan viimeistään maalausvaiheessa kun tapetti kostuu. Käytä liimaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Tapettilastalla – tai harjalla saat ylimääräisen liiman pois kun harjaat tapetin alustaansa kiinni.
Tapetin kiinnittäminen
Leikkaa vuota 10cm pidemmäksi kuin seinä / katto. Kiinnitä tapetti alustaan tapettilastalla tai – harjalla painaen kevyesti tapetin keskeltä ulospäin. Metrin leveissä tapeteissa on hyvä käyttää leveää tapettilastaa tai – harjaa, sillä kapealla työkalulla voi herkästi jäädä koko tapetti kiinnittämättä. Kun tapetti on kiinni, leikkaa ylimääräinen tapetti terävällä veitsellä pois. Lisää liimaa seuraavaa vuotaa varten ja toista sama kuvio.
Sisä – ja ulkonurkat
Lasikuitutapetti ja tasoitetapetti voidaan leikata sisänurkassa, eikä näitä tarvitse taittaa sisänurkan yli. Pohjamaalauksen jälkeen sisänurkkiin asennetaan akryylisaumamassa, jolla nurkista saadaan siisti ja kestävä.
Mikäli seinät ovat vinoja, kuten vanhoissa rakennuksissa monesti voi olla, on syytä tarkastaa, onko tapetti asettunut suoraan ulkokulman yli taitettaessa. Mikäli kulma on vino, asennetaan seuraava vuota suoraan hieman limittäin edellisen vuodan päälle. Tämän jälkeen tapetit saumataan leikkaamalla tapetit läpi linjaria, vatupassia ym. työkalua käyttäen. Käytä terävää tapettiveistä, jotta leikkauskohdasta tulee siisti. Tämän jälkeen leikatut tapetin kaistaleet poistetaan ja tapettien reunat painetaan tiukasti kiinni toisiinsa. Tällä tavoin tapetti saadaan taas suoraksi seuraavalla seinällä. Mikäli ulkokulmiin asennetaan myöhemmin nurkkalistat, voidaan tapetit katkaista ulkokulmissakin.
Jälkityöt
Tapetointityön jälkeen anna liiman kuivua rauhassa ennen tapetin maalausta. Pohjamaalia ei välttämättä tarvita mutta sitä voidaan käyttää taloudellisista syistä. Tapetit ovat huokoisia ja monesti vaativat kaksi maalauskertaa.

Lasikuitu – ja tasoitetapettien asennusohjeet
  • Hio pinnat ja paikkaa suurimmat kolot. Pienet kolot, halkeamat ja epätasaisuudet peittyvät näillä tapeteilla hyvin.
  • Levitä liima pinnalle. Mikäli pinta on imevä, anna liiman hetken imeytyä ja levitä vielä toinen kerros ennen tapetin asennusta.
  • Leikkaa tapettivuota 10cm pidemmäksi kuin seinä / katto, jotta pelivaraa jää tarpeeksi.
  • Kiinnitä vuota pintaan. Paina tapettilastalla/harjalla vuota kiinni ylhäältä alas ja keskeltä ulospäin. Tarkista ettei mihinkään jää ilmakuplia.
  • Leikkaa ylimääräinen tapetti pois ja levitä uusi kerros liimaa seuraavaa vuotaa varten.

 

Useimmiten kysytyt kysymykset

Onnistuuko lasikuitutapetin asennus kotimaalarilta?
Lasikuitutapetin asennus on melko yksinkertaista. Käytä tarpeeksi liimaa ja kiinnitä tapetti leveällä harjalla / tapettilastalla huolellisesti, niin onnistut työssä varmasti. Tapetti ei myöskään repeile herkästi ja sisänurkissa tapetit voidaan leikataan halki, joka helpottaa työtä.
Onko lasikuitutapetin poisto mahdollista?
Lasikuitutapetin poistaminen voi osoittautua lähes mahdottomaksi. Sileän pinnan aikaansaamiseksi on helpompi asentaa tasoitetapetti lasikuitutapetin päälle.
Miten lasikuitutapetin päälle tapetointi tapahtuu?
Lasikuitutapetin päälle voidaan asentaa tasoitetapetti sileän pinnan aikaansaamiseksi. Paksu tapetti lasikuitutapetin päälle on hyvä vaihtoehto kun halutaan tasainen pinta ilman tasoitetyötä. Tapetti liimataan suoraan lasikuitutapetin päälle ilman erikoisia toimenpiteitä.
Poikkeaako tasoitetapetin asennus lasikuitutapetista?
Ei. Tapetit asennetaan samoin menetelmin.
Sopiiko tasoitetapetti lastulevyn päälle?
Tasoitetapetin tai lasikuitutapetin voi asentaa lastulevyn päälle ongelmitta. Kiinnitä huomiota riittävään liiman käyttöön lastulevypinnoilla.

Oliko artikkeli hyödyllinen?
(9 ääntä, keskiarvo: 4,78)
Ladataan...

Lue myös:

Katso remonttiurakoitsijat alueellasi:

EspooHelsinkiKuopioLahti Hämeenlinna – JoensuuJyväskyläKouvolaLappeenrantaOuluPori Rovaniemi – Seinäjoki – TampereTurkuVaasaVantaa