Listojen maalaus paikallaan

Listojen uusiminen vai maalaus?

Listojen maalaus on edullinen tapa uusia listojen ulkonäkö. Listojen maalaus paikallaan voi olla monelle enemmän mieleen jos ei sopivia työkaluja listojen irrottamiseen löydy. Listojen maalaus seinämaalilla on usein kysytty kysymys. Tätä tulisi kuitenkin välttää ja maaliksi tulisi valita listoille sopiva kalustemaali tai halutessasi esimerkiksi lakka tai öljypetsi.

Listojen maalaamisessa kannattaa ottaa huomioon, että työ voi osoittautua aikaa vieväksi. Huolellinen suojaaminen tai listojen irrotus ei tapahdu hetkessä ja listat voi vaatia useamman maalikerroksen. Uudet listat eivät paljoa maksa, joten punnitse vaihtoehdot kumpi on sinulle sopivampi. Toisaalta maalimenekki ei listoihin ole suuri ja 1-3 litran kalustemaali riittää pitkälle. Maalaaminen tulee aina edullisemmaksi, mikäli olet valmis tekemään työn itse.

Sopiva maali listojen maalaukseen ja työohjeet

Listojen maalaukseen ei seinämaali sovellu vaan maaliksi tulee valita kalustemaali, joista löydät useita eri vaihtoehtoja rautakaupasta. Pohjamaalia olisi syytä käyttää lakkapinnoille, jonka tartuntaominaisuudet ovat paremmat. Perusteellisella hionnalla voidaan kuitenkin saada lakkapinta hyvin poistettua, eikä pohjamaalia välttämättä tarvita.

Irrota listat työn helpottamiseksi. Irrallaan olevat listat on huomattavasti helpompi hioa ja maalata kuin paikallaan olevat. Listojen maalaus paikallaan onnistuu myös, mutta lattian ja seinän suojaaminen ja rajaaminen tulee tehdä huolellisesti, jotta lopputuloksesta saadaan hyvä. Hio listat hyvin. Mikäli irrotat listat, voidaan ne hioa hiomakonetta käyttäen. Mitä paremmin vanha pinta on poistettu, sitä paremmin uusi maalipinta tarttuu puuhun. Hionnan jälkeen pohjamaalaa listat tarvittaessa. Suorita pintamaalaus 1-2 kertaan.

Työohjeet listojen maalaukseen:

  1. Irrota listat. Mikäli päädyt paikalleen maalaamiseen, suojaa seinän ja lattian raja tarkasti. Tämä nopeuttaa maalaustyötä merkittävästi.
  2. Hio listat karhentaen vanha maalipinta. Mikäli maali hilseilee, tulisi vanha maalipinta poistaa niin paljon kuin mahdollista.
  3. Pohjamaalaa listat joko erillisellä pohjamaalilla tai kalustemaalilla.
  4. Pintamaalaa 1-2 kertaan.

Lue myös:

Ovien pinnoitus

Katso maalausurakoitsijat alueellasi:

EspooHelsinkiHämeenlinnaJoensuu – JyväskyläKouvola – KuopioLahtiLappeenrantaTampereOuluPoriRovaniemi – SeinäjokiTurkuVaasaVantaa

listojen maalaus paikallaan