Peltikaton maalaus pidentää katon käyttöikää
Peltikaton maalaus ei pelkästään kohenna katon ulkonäköä, vaan uusi maalipinta myös pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Vesikatot ovat kovalla rasituksella vuoden ympäri: aurinko, lumi, vesi ja jää kuluttavat katon pintaa, jonka jälkeen katto on alttiimpi vaurioille. Katon maalaamisella saadaan esteettisen hyödyn lisäksi mekaanisia sekä kemiallisia rasituksia kestävä suoja. Katon pesu sekä muut katon huoltotyöt pidentävät myös katon käyttöikää. Oli kyseessä sitten tiili – tai peltikatto tai muu kattomateriaali, tulee katon pesusta ja muista huoltotoimenpiteistä huolehtia.
Peltikaton maalausolosuhteet
Sopivat maalauskelit peltikaton maalaamiseen ovat Suomessa rajalliset. Koska vesisateella ei voida kattoja maalata, eikä liian alhaisessa (alle 5c) tai liian kuumassa (+25c) lämpötilassa suositella maalausta, ei sopivia maalauskelejä liiaksi ole. Sopivan lämpötilan lisäksi tulee huomioida myös aamu – ja iltakaste. Pinnan tulee olla kuiva ennen maalauksen aloittamista sekä maalin pitää ehtiä kuivua ennen iltakasteen laskeutumista. Aamuvarhain tai iltamyöhään ei yleensä kannata aloittaa maalaustöitä. Sääennusteita tulee seurata ettei sateen uhkaa ole maalin kuivumisen aikana.
Mikäli peltikaton maalaus suoritetaan ruiskulla, kannattaa tuulisella säällä maalaustyötä unohtaa. Maalipöly voi tuulisella kelillä sotkea paikat. Liuotinohenteisten maalien pöly voi hitaan kuivumisen vuoksi levitä pitkällekin matkalle kovassa tuulessa. Maalin menekki voi toisaalta olla myös suurempi tuulisella säällä. Tela – ja sivellintyönä tuulinen sää ei haittaa samoissa määrin. Myrskyllä ei kuitenkaan kannata katolle lähteä turvallisuussyistä.
Optimaalisin sää katon maalaukseen on tyyni pilvipouta. Varmista, ettei kosteus tai mahdollinen saderintama pääse yllättämään maalin kuivumisaikana. Koko kattoa ei ole välttämätöntä maalata kerralla, mikäli sade pääsee yllättämään tai muita esteitä ilmenee. Pintamaalauksessa yhden lappeen maalaaminen yhtäjaksoisesti on kuitenkin suositeltavaa työsaumojen välttämiseksi.
Perusteelliset pohjatyöt ovat edellytys maalauksen onnistumiseen
Oli kattomateriaali mikä tahansa, tulee katon pesu suorittaa aina ennen maalaustyön aloittamista. Kaikki läpiviennit ja tiivistykset tarkastetaan ja tarvittaessa paikataan ennen pesua. Maalipinnan tarttumisen varmistamiseksi peltikatot yleensä pestään tehokkailla ammoniakkia sisältävillä pesuaineilla. Nämä pesuaineet soveltuvat sekä uuden sinkityn – että aikaisemmin maalatun peltikaton pesemiseen. Suojakäsineitä sekä tarvittaessa myös suojalaseja tulee käyttää syövyttävillä pesuaineilla pestäessä. Mikäli huoltotoimenpiteenä suoritetaan vain aiemmin maalatun peltikaton pesu, tulee pesuaineeksi valita miedompi vaihtoehto.
Uuden sinkityn peltikaton pohjatyöt
Uusi sinkitty peltikatto maalataan ensin korroosionestopohjamaalilla. Tuoreelle sinkkipinnalle maalattaessa on erittäin tärkeää, että pohjatyöt tehdään perusteellisesti, sillä maalausalustana tuore sinkkipinta on haastava. Katto ensin pestään, jonka jälkeen suoritetaan korroosionestokäsittely. Vasta asennettua peltikattoa ei suositella heti maalattavaksi. Uudet sinkityt peltikatot maalataan aikaisintaan vuoden päästä asennuksesta, kuitenkin siinä aikataulussa, ettei katto ehdi ruostua.
Pintamaalin tartuntaominaisuudet eivät ole pohjamaaliin verrattavissa, joten pohjamaalin käyttö on uusilla peltikatoilla ehdotonta. Tarkista korroosioestomaalin käyttöohjeet. Useissa ruosteenestomaaleissa suositellaan pintakäsittelyä viimeistään muutaman päivän kuluttua korroosioestokäsittelyn jälkeen.
Peltikaton huoltomaalaus
Maalatun peltikaton huoltomaalaus ja sen pohjatyöt suunnitellaan aina tapauskohtaisesti. Hilseilemättömille ja ruostevapaille peltikatoille riittää huolellinen pesu, jonka jälkeen katto pintamaalataan 1-2 kertaan.
Ruostuneen peltikaton maalaus voi vaatia paljonkin työtä, jotta pinta saadaan hyvälle maalauspohjalle. Ruosteisen peltikaton maalaus on vielä järkevää, kun katto on ehjä eikä reikiä ole ilmennyt. Pohjatyöt aloitetaan pesemällä katto painepesurilla. Painepesu on tehokas työväline myös hilseilevän pinnan käsittelyy, jolloin irtonainen maali saadaan hyvin poistettua. Varmista aina, ettei vesivahinkoja pääse syntymään.
Pesun jälkeen ruosteet hiotaan. Mikäli painepesu ei ole irrottanut hilseilevää maalia, hio hilseilevä maali irti. Hyvä työkalu peltikaton hiomiseen on esimerkiksi kulmahiomakone teräsharjalaikalla. Vältä katkaisulaikoilla hiomista, jotka herkästi vahingoittavat sinkkipintaa. Ruoste – ja muut paljaat kohdat, joissa maalia ei ole, käsitellään korroosionestopohjamaalilla.
Pintamaalaus sivellin – tai ruiskutyönä
Peltikaton maalaamisen oikeista työmenetelmistä on lukuisia mielipiteitä. Toiset suorittavat maalauksen ruiskulla, kun taas toiset vannovat sivellintyön olevan oikea tapa kestävän lopputuloksen saamiseksi. Kestävään lopputulokseen päästään kuitenkin kummallakin tavalla kun pohjatöihin ollaan panostettu. Työt tulisi suunnitella aina tapauskohtaisesti. Aaltoprofiiliset peltikatot sekä tiilikatot on järkevämpää maalata aina ruiskulla. Mikäli työllä ei ole kiire, ei mikään estä näiden maalaamista siveltimelläkään. Konesaumakattojen maalaus onnistuu sivellintyönäkin melko ripeästi. Ruiskulla työ on kuitenkin aina jouhevampaa. Myös telalla voidaan levittää maali konesaumakattoihin, mutta maali tulisi tällöin aina tasata siveltimellä.
Peltikattojen maalaus sivellin – ja ruiskumaalaustyönä. Kestävyyseroja ei ole ilmennyt.
Mikäli peltikaton maalaus suoritetaan suurpaineruiskua käyttäen, suoritetaan pintamaalaus yleensä kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla katolle ruiskutetaan ohuempi sumukerros ja toisella kerralla maalia käytetään enemmän. Vältä liian paksuja kerroksia yhdellä maalauskerralla, ettei valumia pääse syntymään. Muista suojata kourut, kattoturvatuotteet ym, jotka ovat vaarassa sotkeutua. Ota huomioon myös autot ja muut esineet pihoilla, ettei maalipöly sotke näitä. Erityisesti liuotinohenteiset maalit kuivuvat hitaasti ja voivat leijua ilmassa pitkäänkin ennen kuivumistaan.
Jos maalaustyö suoritetaan siveltimellä, yksi maalauskerta riittää usein. Maalia voidaan levittää tällä tekniikalla enemmän, eikä valumia pääse syntymään kun maali painetaan siveltimellä pellin huokosiin. Maali voidaan levittää joko ruiskulla tai telalla. Käytä reilusti maalia mutta kohtuus tässäkin. Liian paksut maalikerrokset kasvattavat maalin hilseilyriskiä. Työ sujuu jouhevasti parityönä, jossa toinen levittää maalin telalla / ruiskulla ja toinen tasaa maalin siveltimellä.
Useimmiten kysytyt kysymykset
Onko ruostuneen peltikaton maalaus järkevää?
Ruostunut peltikatto voidaan huoltaa maalaustoimenpiteillä, mikäli katto on vielä ehjä.
Mikä pesuaine soveltuu peltikaton pesuun?
Mikäli katto maalataan, on hyvä käyttää tehokkaita ammoniakkia sisältäviä pesuaineita. Jos huoltotoimenpide käsittää vain maalatun katon pesun, valitse miedompi pesuaine.
Kuinka maalaan peltikaton?
Suunnittele peltikaton maalaustyö tapauskohtaisesti. Voit valita maalaustyövälineeksi maaliruiskun tai siveltimen. Ruiskumaalauksen hyöty on nopeus, mutta toisaalta vaatii suojaamista sekä tarkempaa ympäristön ja sääolosuhteiden seuraamista. Lue tarkemmat perinpohjaiset maalausohjeet artikkelista.
Onnistuuko peltikaton maalaus telalla?
Telaa voidaan käyttää maalin levittämiseen, mutta sileämmän jäljen aikaansaamiseksi, tulee maali tasata siveltimellä.
Lue myös:
Katso peltikaton maalaustöitä tekevät urakoitsijat alueellasi:
Espoo – Helsinki – Joensuu – Lappeenranta – Hämeenlinna – Jyväskylä – Oulu – Tampere – Turku – Vantaa