Peltikaton pesu ja maalaus

Katon pesu varmistaa maalin tarttumisen alustaan

Peltikaton pesu ja maalaus tulee tehdä muutaman vuoden välein ja kuuluu katon tärkeisiin huoltotoimenpiteisiin. Monesti katon pesulla viitataan tiilikaton pesuun, mutta myös peltikatot sekä muut kattotyypit on syytä pestä säännöllisin väliajoin. Kattojen pesu kuuluu katon tärkeisiin huoltotoimenpiteisiin, jolla voidaan vaikuttaa katon käyttöikään. Lika, sammal ja muut epäpuhtaudet vähentävät katon käyttöikää sekä likainen katto on myös esteettisesti ikävän näköinen.

Kun katto aiotaan maalata, tulee katolle tehdä aina pesu ennen maalaustyön aloittamista. Erityisesti uudet sinkityt peltikatot ovat maalausalustana haastavia, eikä maalin tarttuminen ole todennäköistä ilman pesua. Myös tiili – ja huopakatot tulee pestä sammaleesta ja jäkälästä sekä muista epäpuhtauksista ennen maalausta.

Peltikaton pesu ennen maalausta

Peltikaton pesu on ajankohtainen kun peltikatto on likaantunut ja esteettisesti häiritsevä tai peltikatto aiotaan maalata. Peltikaton peseminen olisi hyvä suorittaa hieman viileämmillä keleillä. Helteillä peltikaton lämpötila voi nousta hyvinkin korkeaksi, jolloin pesuaine ja vesi kuivuu pinnalle liian nopeasti ja työstöaika voi jäädä vähäiseksi. Pesuaine ei saa kuivua pinnalle, vaan sen tulee antaa vaikuttaa märkänä. Pesuaineen kuivumista voidaan hidastaa niin, että katto kastellaan vedellä ennen pesuaineen levittämistä.

Peltikaton pesuaine valitaan sen mukaan, maalataanko katto pesun jälkeen vai onko kyseessä vain peltikaton huoltopesu. Miedommilla pesuaineilla saadaan lika poistettua hyvin vahingoittamatta maalipintaa, kun taas tehokkaammat pesuaineet neutralisoivat vanhan maalipinnan, parantaen tartuntakykyä uudelle maalauspinnalle. Peltikaton huoltopesuun voi riittää myös pelkkä harjaaminen ja vesipesu, mikäli katto ei ole pahasti likaantunut. Katon voi huuhdella myös vesiletkulla mikäli painepesuria ei ole käytettävissä.

peltikaton pesu painepesurilla
Peltikaton pesu painepesurilla on tehokas työtapa, joka parantaa maalin tarttuvuutta

Mikäli katto maalataan, tulee peltikaton pesuun valita tehokkaammat pesuaineet. Katto on hyvä kastella ennen pesuaineen levittämistä, mikä hidastaa pesuaineen jämähtämistä kattoon. Kun pesuaine on vaikuttanut tarpeeksi kauan, suoritetaan peltikaton pesu painepesurilla. Painepesurilla pestään katto läheltä, noin 20-30cm etäisyydeltä.

Huolehdi työturvallisuudesta, sillä likainen peltikatto voi olla erittäin liukas. Vastapesty katto pitää jo huomattavasti paremmin. Voit edetä työssä niin, että seisot aina pestyllä pinnalla, jolloin työ helpottuu. Käytä aina valjaita kaltevilla katoilla ja erityisen jyrkillä katoilla on parempi  vuokrata henkilönostin.

Peltikaton pesuohjeet:

1. Puhalla tai harjaa irti oleva roska katolta alas.
2. Kastele katto ja levitä pesuaine. Mikäli katto on erityisen likainen tai peltikatto on uusi, suositellaan pesuaineen vaikutuksen tehostamista harjaamalla..
3. Kun pesuaine on vaikuttanut tarpeeksi kauan, huuhtele pesuaine vesiletkulla tai suorita peltikaton pesu painepesurilla.

Lue myös:

Katso alueellasi toimivat urakoitsijat, jotka palvelevat katonpesutöissä

EspooHelsinkiHämeenlinnaJyväskyläKuopioLahtiOuluPoriTampereTurkuVantaa