Portaiden maalaus

Turvalliset ja kauniit portaat maalaamalla

Portaiden maalaus antaa uudenlaista tunnelmaa kotiin. Esteettisen hyödyn lisäksi portaiden maalaaminen suojaa portaiden pintaa kulumiselta ja vaurioitumiselta. Maalaus on yksinkertainen ja edullinen tapa antaa portaille kaunis ilme ja muuttaa kodin tunnelmaa. Laadukas maali auttaa portaiden puhtaanapidossa sekä hyvin huolletussa pinnassa on turvallista liikkua.

Usein portaiden maalaus käsittää puisten sisäportaiden maalauksen, jossa vanha pinta on kulahtanut ja vanhanaikainen. Ilmettä halutaan uusia ja monesti pinta käsitellään valkoisella maalilla, jolla saadaan kotiin valoa ja avarampaa tunnetta. Värimaailmaan kannattaa tutustua ja värejä käyttää rohkeasti. Onnistunut lopputulos tulee kun värimaailma harkitaan tarkkaan muun sisustuksen ja portaiden ympäröivän tilan mukaan.

Portaiden kunnostus ja pohjatyöt

Ennen varsinaisia pohjatöitä kannattaa suorittaa portaiden tarkastus ja mahdolliset kunnostukset ja korjaukset. Tukirakenteiden kiinnitykset, portaiden ja kaiteiden kulumat tarkastetaan läpi ja korjataan asianmukaisin keinoin. Selvästi lahonneet ja rikkinäiset osat vaihdetaan uusiin. Pienet kolhut voidaan paikata esimerkiksi puukitillä.

Kun portaat ovat kunnostettu tai vikoja ei ollut havaittavissa, suoritetaan vanhan pinnan karhentaminen. Portaiden askellaudat ja reisilankut on helppo hioa hiomakoneella kun taas pienemmät välit tulee hioa käsin. Hiontavaihe on tärkeä, jotta uusi maalipinta tarttuu alustaansa hyvin. Suorita hionta huolellisesti kiirehtimättä. Huonosti tehty pohjatyö kostautuu myöhemmässä vaiheessa kuitenkin. Imuroi hiontapöly ja suorita tarvittavat suojaustoimenpiteet ennen maalaustyön aloittamista.

portaiden maalaus
Portaat usein halutaan maalata vaaleilla väreillä tuomaan valoa ja avaruutta kotiin

Kaiteiden ja portaiden maalaus

Kaiteet yleensä maalataan samalla sävyllä kuin portaatkin. Kaiteissa tulisi käyttää kalustemaalia kun taas portaat käsitellään lattiamaalilla. Portaat voidaan käsitellä myös lakalla, öljypetsillä tai vahalla riippuen siitä minkälainen lopputulos halutaan. Maalilla päästää peittävään lopputulokseen, joka parhaiten peittää myös naarmut ja muut pienimmät kolhut.

Portaiden maalaamisessa voidaan käyttää apuna telaa maalin levittämiseen. Siveltimellä tasaaminen antaa sileämmän lopputuloksen mutta toisaalta voi johtaa huonommin peittävään jälkeen. Maalaa portaat tarpeesta riippuen useampi kerros ja anna kuivua maalauskertojen välissä. Lattiamaali saavuttaa lopullisen kovuutensa parin viikon sisällä, joten vältä kovaa mekaanista rasitusta portaissa tämän ajan.

Katso maalausurakoitsijat alueellasi:

EspooHelsinkiHämeenlinnaJoensuu – JyväskyläKouvola – KuopioLahtiLappeenrantaTampereOuluPoriRovaniemi – SeinäjokiTurkuVaasaVantaa