Maalatun seinän tasoitus ja kipsilevyn paikkaus

Ennen tasoitetyön suorittamista on hyvä miettiä, onko koko seinän ylitasoitus tarpeen vai riittääkö osittainen seinän tasoitus hyvän lopputuloksen saamiseksi. Mikäli seinässä on paljon paikattavaa tai seinä kaipaa oikaisua, on monesti parempi tasoittaa seinä kokonaan yli. Myös vanha tapettiseinä voi olla tarpeen ylitasoittaa, mikäli tapettia ei saada kauttaaltaan poistettua.

Mikäli seinä on pieniä reikiä ja kolhuja lukuun ottamatta muuten hyvässä kunnossa, voidaan kipsilevyn paikkaus suorittaa seuraavasti: paikkaa kolot umpeen pintatasoitteella tai muulla hienotasoitteella. Kun tasoite on kuivunut, suoritetaan paikkojen hionta. Varmista, että paikkaukset ovat muun seinäpinnan kanssa tasaiset. Patilla olevat paikkaukset hiotaan tasaiseksi ja kuopilla oleviin lisätään tasoitetta. Huomioi, että monet hienotasoitteet kutistuvat kuivuessaan ja isompiin koloihin joutunee lisäämään tasoitetta. Kun paikkaus on hiottu ja tasainen, suoritetaan paikkakohtien pohjamaalaus. Maalin kuivuttua, suorita pintamaalaus paikkamaalaamalla tai ylimaalaamalla koko seinä/katto.

Isompien reikien paikkaukset kipsilevyissä ovat ongelmallisempia. Paikkausta voidaan kokeilla esimerkiksi kutistumattomalla kipsillä. Mikäli kipsiä ei saada tarttumaan mihinkään, onkin parempi leikata reikään kokonaan uusi kipsilevyn pala.

Seinien tasoitus-,  hionta-  ja maalaustyöt on syytä tehdä hyvässä valaistuksessa parhaan lopputuloksen takaamiseksi. Valo on hyvä asettaa sivusta tai alhaalta päin valaisemaan pitkin seinää, jolloin valaistus paljastaa kaikki mahdolliset epätasaisuudet. Kun työ suoritetaan tällä tavoin hyvin, voidaan olla varmoja siitä, että myös päivänvalossa tai asunnon valaistuksessa seinä näyttää virheettömältä. Hämärässä työskentelyssä on riskinä se, että päivän valo tai asunnon valaistus paljastaa myöhemmin epäkohtia. Kun työstövaiheessa käytetään tehokasta valaistusta, pysyy mahdollisten korjausten tarve minimaalisena.

Kipsilevyseinän ylitasoitus

Seinän ylitasoitus on ammattitaitoa vaativaa työtä, mutta tarpeen, mikäli seinää ei paikkaamalla tai osittaisella tasoituksella saada hyvälle maalauspohjalle. Ylitasoituksen tarve riippuu pohjan kunnosta. Monesti ylitasoittamalla päästään helpommalla hyvään lopputulokseen. Esimerkiksi vanhat tapettiseinät tai kipsilevyseinät, joissa saumoja on paljon, voi monesti olla helpompi ylitasoittaa kokonaan. Ennestään tasoittamattomat kiviseinät puolestaan tulee ylitasoittaa aina, mikäli ne halutaan tasaiseksi maaliseinäksi.

Kipsilevyjen työläin tasoitevaihe on saumojen tasoitus. Uudisrakennuksilla yleensä ylitasoitetaan koko seinä, jolla päästään varmimmin ja helpoiten parhaaseen lopputulokseen. Mikäli seiniä ei ylitasoiteta, tulee kipsilevyn saumat tasoittaa tarpeeksi usein ja varmistaen aina hyvässä valaistuksessa näkyykö sauma maalin alta. Työ on vähemmän sotkuista, eikä tasoitelastojen lisäksi tarvita kuin rutkasti kärsivällisyyttä.

Seinän tasoitus ennen maalausta

Seinän tasoitus suoritetaan leveällä liipalla. Tasoitetta tulisi käyttää riittävästi, sillä seinä tasoittuu paremmin kun tasoitetta on enemmän. Mitä epätasaisempi pohja on, sitä reilummin tasoitetta käytetään. Tasoitevaiheessa ei kannata kiirehtiä. Huonosti ylitasoitettu seinä on työläs hioa tasaiseksi, sekä paikkaamisen määrä voi olla suuri.

 

 Työvaiheet ylitasoituksessa:
  1. Tasoitteen levittäminen ja seinän tasoitus. Jos tasoiteruiskua ei ole, levitetään tasoite lastoilla tai telalla. Telattavan tasoitteen tulee olla tarpeeksi ohutta, jotta levitys onnistuu. Älä levitä tasoitetta liian isolle alueelle, jotta ehdit liippaamaan pinnan tasaiseksi vielä kun tasoite on märkää ja juoksevaa.
  2. Hiontavaihe. Hionta tulee tehdä hyvässä valaistuksessa ja huolella. Aseta valo sivusuuntaisesti osoittamaan pitkin seinää. Varo ettet naarmuta pintatasoitetta. Hio pyörivin liikkein niin vältyt naarmuilta.
  3. Pohjamaalaus. Käytä maalia riittävästi.
  4. Seinän “finistely”. Tässä vaiheessa seinä viimeistellään kittaamalla kaikki naarmut ja kolot mitä seinästä vielä löytyy. Kitin kuivuttua paikkakohdat maalataan.
  5. Pintamaalaus. Seinä maalataan valmiiksi.

Vahvikekankaiden ja lasikuitutapetin tasoitus

Vahvikekankaiden ja lasikuitutapetin tasoitus ei työnä poikkea yllä mainituista ohjeista. Yleensä nämä tapetit ovatkin helpompaa tasoittaa kokonaan yli, sillä irrottaminen voi osoittautua erittäin haastavaksi. Muista varmistaa, ettei tapetti ole mistään kohdin irrallaan tai pussilla ennen kuin tasoitat kankaan yli. Leikkaa irti olevat kohdat kokonaan pois ja paikkaa kolot. Anna paikkojen kuivua, jonka jälkeen ylitasoita koko seinä yli. Pohjamaalauksen jälkeen voi pinnoilla ilmetä vielä tapetin irtoamista. Anna maalin kuivua rauhassa ja katso kiristyykö tapetti takaisin alustaansa. Mikäli tapettia irtoilee maalauksen jälkeen, eikä se kiristy takaisin maalin kuivatessa, korjaa paikat edellä mainitulla tavalla ennen pintamaalausta.

Mikäli kuviollisia lasikuitutapetteja paikataan kittaamalla, esimerkiksi seinässä olevia reikiä, ota huomioon se, että sileä paikkakohta jää erottumaan pinnalla. Pyri paikkaamaan reiät ja muut kolot mahdollisimman pienesti siten, ettei ehjälle pinnalle levitetä tasoitetta.

Useimmiten kysytyt kysymykset

Millä tuotteella kipsilevyn tasoitus tulee suorittaa?
Kipsilevyn tasoitukseen soveltuu kaikki hieno – ja pintatasoitteet, joilla saadaan sileä ja hyvä pohja maalaamiselle. Karkeampaa pohjatasoitetta voidaan käyttää pintatasoitteen alle isoimpiin epätasaisuuksiin.
Onko ylitasoitus aina tarpeen uusilla kipsilevypinnoilla?
Ei. Ilman ylitasoitustakin voidaan päästä hyvään lopputulokseen. Ylitasoitus on kuitenkin varma ja nopea keino häivyttää saumat, jonka vuoksi sitä suositaan uudisrakennuksilla.
Miten kipsilevyn paikkaus kannattaa tehdä?
Valmiita kipsilevypaikkoja löytyy rautakaupoista, jotka ovat helppoja ja nopeita asentaa. Kipsilevypaikka liimataan reiän päälle, jonka jälkeen se tasoitetaan siistiksi.
Mikäli kipsilevypaikkoihin ei haluta käyttää rahaa, voidaan kokeilla reiän paikkaamista karkealla laastilla, jonka jälkeen se tasoitetaan hienotasoitteella päälle. Jos reikä on iso eikä tasoitetta saada siihen tarttumaan, voidaan reikään leikata sopivan kokoinen kipsilevypala, joka liimataan reikään tasoitteella. Tämän jälkeen tasoitteen annetaan kuivua ja paikka tasoitetaan siistiksi.
Mikäli reikä on erityisen iso, voidaan reikää leikata isommaksi aina runkotolppiin saakka. Paikkaan asennetaan uusi suorakulmion muotoinen levy ruuveilla runkotolppiin. Tämän jälkeen levy nauhoitetaan ja tasoitetaan siistiksi.

Oliko artikkeli hyödyllinen?
(5 ääntä, keskiarvo: 4,20)
Ladataan...

Lue myös:

Tasoitetyöt alueellasi:

EspooHelsinkiJyväskyläOuluTampereTurkuVantaa