Sisäkaton maalaus

Maalivalinta eri kattomateriaaleille
Sisäkaton maalaus on haastavaa ja aihe herättää monessa ihmetystä epäonnistuneen työn jälkeen. Oikea maalivalinta helpottaa työssä merkittävästi. Sisäkattojen maalaamisella voidaan helposti muuttaa kodin tunnelmaa ja piristää huoneen ilmettä. Sisäkatoissa suositaan vaaleita sävyjä sekä himmeitä tai täyshimmeitä maaleja. Himmeät maalit ovat yleisiä katoissa, koska ne eivät peilaa katon epätasaisuuksia niin herkästi kuten kiiltävät maalit. Kosteissa tiloissa puolestaan on suositeltavaa käyttää kiiltäviä maaleja. Kiiltävät maalit ovat kovempia ja kestävämpiä, soveltuen paremmin märkätiloihin. Kattomaaleja löytyy paljon ja voit kokeilla vaaleiden sävyjen sijaan myös muitakin värejä. 

Puukatot tulisi aina suojata pintakäsittelyllä. Puu elää kosteusvaihteluiden mukaan ja turpoaa tai kutistuu niiden seurauksena. Puiset pinnat vaativat pintakäsittelytuotteilta joustavuutta sekä hyvää vesihöyryn läpäisykykyä. Maalit, vahat ja lakat suojaavat puun pintaa elämisestä aiheutuvilta vaurioilta sekä auringon UV-säteilyltä, joka voi aiheuttaa puun tummumista. Pintakäsittely pitää puun pinnan kauniina pidempään sekä auttaa pintojen puhtaanapidossa.Hirret ja puupaneelit voidaan käsitellä joko lakalla, vahalla tai maalilla. Vaha ja lakka jättää puunsyyt kauniisti näkyviin korostaen puun luonnollista kauneutta. Voit valita haluamasi kiiltoasteen ja sävyn oman mieltymyksesi mukaan. Mikäli haluat peittävän lopputuloksen, tulee sinun valita lakan tai vahan sijasta maali.

Hyvät maalausolosuhteet sisäkaton maalaukseen

Sisätilojen maalauksessa parhaat olosuhteet ovat korkea suhteellinen kosteus sekä n. 15 asteen lämpötila. Näin maali ei pääse kuivumaan liian nopeaa ja työstöaikaa jää riittävästi maalin tasaamiseen. Ikkunat ja ovet on hyvä sulkea huoneen vedon minimoimiseksi. Säädä lämpötiloja ja ilmankosteutta mahdollisuuksien mukaan. Kuumilla auringonpaisteisilla tai kuivilla talvipäivillä ei suositella maalausta. Kun maalaustyö on suoritettu, voidaan ikkunat ja ovet aukaista, jotta maali kuivuu paremmin ja haju hälvenee nopeammin. 

Puupintojen maalaamisessa päinvastoin suositellaan kuivempia ajankohtia, jolloin puu on kuivimmillaan. Näin kosteusvaihteluiden mukaan tapahtuva puun eläminen ei paljasta maalaamattomia kohtia. Mikäli sinulla on kattolämmitys, kytke se pois päältä hyvissä ajoin. Anna maalin kuivua rauhassa ennen kuin kytket kattolämmittimen takaisin päälle.

Maalaustekniikat
Sisäkaton maalaus voidaan suorittaa maaliruiskulla, telalla tai pensselillä sivellen riippuen kattomateriaalista. Sisäkaton maalauksessa on syytä käyttää hyvää valaistusta. Mikäli asunnossa ei ole hyvää kattovalaisinta, käytä tehokasta työmaavalaisinta. Hyvässä valaistuksessa työskenteleminen on yksi tärkeimpiä edellytyksiä maalaustyön onnistumiseen.

Rappaus, – betoni – ja tasoitekatot

Onnistuminen katon maalauksessa riippuu monesta tekijästä. Hyvän valaistuksen lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös työskentelytapaan. Yleisimpiä virheitä sisäkaton maalauksessa on liian vähäisen maalin käyttö, jolloin pinnasta tulee epätasainen ja laikukas. Käytä riittävästi maalia ja suorita toinen pintamaalauskerta, mikäli kertamaalauksella ei onnistuta. 

Kiinnitä huomiota huoneen valonlähteisiin. Maalin tasaaminen tulisi aina tehdä valonlähteestä (esimerkiksi ikkunasta) poispäin. Jos huoneessa on useammalla seinällä ikkunoita, pyritään tasaaminen tekemään voimakkaimman valonlähteen mukaan. Maali voidaan levittää kattoon haluamallasi tavalla joko telalla tai maaliruiskulla. Älä kuitenkaan levitä maalia liian isolle alueelle, jotta maali ei ehdi kuivua ennen tasaamista. Mikäli kattomateriaalina on lastulevy tai muu materiaali, jossa on näkyvät saumat, maalataan katto levyjen pituussuunnassa.

Tasaaminen tulee tehdä kevyin ottein. Mitä enemmän käytetään voimaa, sitä epätasaisempi jäljestä yleensä tulee. Jos joudut käyttämään voimaa, johtuu se yleensä siitä, että maali on alkanut kuivumaan tai maalia on liian vähän. Pidä telan suunta aina samana koko pinnan alueelta. Näin kuvio ei muutu keskellä kattoa. Pyri myös aina tasaamaan kaistale päädystä päätyyn mahdollisuuksien mukaan. Mikäli se on mahdotonta, pyri tekemään tasausvedoista aina mahdollisimman pitkiä. Näin työsaumoja jää vähiten.

Mikäli huoneesta maalataan myös seinät, ei seinän ja katon rajaa tarvitse rajata. Maalaa kattomaalilla reilusti seinän puolelle ja anna maalin kuivua ennen seinän maalausta. Mikäli remontti käsittää vain katon maalauksen, rajataan nurkat joko pensseliä-, rajaajaa-, tai telarajaajaa käyttäen. Voit myös suojata seinän rajan teipillä. Rajauksen jälkeen, maalaa rajan viereen isompi kaistale isoa telaa (>20cm) käyttäen. Kun rajaukset on tehty, maalaa koko katto yli niin pitkälle rajaan asti kun voit.

Hirsi – ja paneelikaton maalaus

Paneelikaton maalaus suoritetaan joko pensselillä tai ruiskulla. Suorita sisäkaton maalaus ruiskulla siten, että joko jätät pinnan ruiskupinnalle tai tasaat lopuksi maalin siveltimellä. Mikäli jätät pinnan ruiskupinnalle, maalaa pinnat kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla ruiskutetaan kevyempi sumukerros ja toisella kerralla maalia käytetään hieman enemmän. Suojaa paikat hyvin, jotta voit maalata ruiskulla koko käsiteltävän pinnan. Voit myös levittää maalin telalla, jonka jälkeen tasaat pinnan siveltimellä. Hirsi – ja paneelikatot maalataan aina muutama paneeli kerrallaan, jotta yhtenäinen tasaaminen ehditään suorittaa ennen maalin kuivumista. Pitkillä viimeistelyvedoilla saadaan kaunis ja tasainen jälki. 

Useimmiten kysytyt kysymykset

Miten ruiskutasoitetun sisäkaton maalaus tulisi suorittaa?
Yleensä tasoitusvaiheessa ruiskutasoitettuja kattoja ei maalata, vaan ne jää tasoitepinnalle. Mikäli haluat itse maalata ruiskutasoitetun katon, on suositeltavaa käyttää pitkänukkaista telaa ja riittävästi maalia. Maalaa tarvittaessa kahteen tai useampaan kertaan, sillä pinta imee paljon maalia. Röpelöisen sisäkaton maalaus ei poikkea sileän katon maalaamisesta mutta markkinoilta löytyy hyviä vaihtoehtoisia maaleja ruiskutasoitetuille katoille.