Sisäkaton maalaus

Maalivalinta eri kattomateriaaleille

Sisäkaton maalaus on monelle haastavaa ja herättää ihmetystä epäonnistuneen työn jälkeen. Oikean maalin valinta on edellytys työssä onnistumiseen. Sisäkattojen maalaamisella voidaan helposti muuttaa kodin tunnelmaa ja piristää huoneen ilmettä. Sisäkatoissa suositaan vaaleita sävyjä sekä himmeitä tai täyshimmeitä maaleja. Himmeät maalit ovat yleisiä katoissa, koska ne eivät peilaa katon epätasaisuuksia niin herkästi kuten kiiltävät maalit. Kosteissa tiloissa puolestaan on suositeltavaa käyttää kiiltäviä maaleja, jotka ovat kovempia ja kestävämpiä soveltuen paremmin märkätiloihin. Kattomaaleja löytyy paljon ja voit kokeilla vaaleiden sävyjen sijaan myös muitakin värejä.

Puukatot tulisi aina suojata pintakäsittelyllä. Puu elää kosteusvaihteluiden mukaan ja turpoaa tai kutistuu niiden seurauksena. Puiset pinnat vaativat pintakäsittelytuotteilta joustavuutta sekä hyvää vesihöyryn läpäisykykyä. Maalit, vahat ja lakat suojaavat puun pintaa elämisestä aiheutuvilta vaurioilta sekä auringon UV-säteilyltä, joka voi aiheuttaa puun tummumista. Pintakäsittely pitää puun pinnan kauniina pidempään sekä auttaa pintojen puhtaanapidossa.

Hirret ja puupaneelit voidaan käsitellä joko lakalla, vahalla tai maalilla. Vaha ja lakka jättää puunsyyt kauniisti näkyviin korostaen puun luonnollista kauneutta. Voit valita haluamasi kiiltoasteen ja sävyn oman mieltymyksesi mukaan. Mikäli haluat peittävän lopputuloksen, tulee sinun valita lakan tai vahan sijasta peittomaali.

Hyvät maalausolosuhteet sisäkaton maalaukseen

Sisätilojen maalauksessa parhaat olosuhteet ovat korkea suhteellinen kosteus sekä n. 15 asteen lämpötila. Näin maali ei pääse kuivumaan liian nopeaa ja työstöaikaa jää riittävästi maalaamiseen. Ikkunat ja ovet on hyvä sulkea huoneen vedon minimoimiseksi. Säädä lämpötiloja ja ilmankosteutta mahdollisuuksien mukaan. Kuumilla auringonpaisteisilla tai kuivilla talvipäivillä ei suositella maalausta. Kun maalaustyö on suoritettu, voidaan ikkunat ja ovet aukaista, jotta maali kuivuu paremmin ja haju häviää nopeammin.

Puupintojen maalaamisessa päinvastoin suositellaan kuivempia ajankohtia, jolloin puu on kuivimmillaan. Näin kosteusvaihteluiden mukaan tapahtuva puun eläminen ei paljasta maalaamattomia kohtia. Mikäli sinulla on kattolämmitys, kytke se pois päältä hyvissä ajoin. Anna maalin kuivua rauhassa ennen kuin kytket kattolämmittimen takaisin päälle.

Sisäkaton maalaustekniikat 

Työssä onnistuminen riippuu monesta tekijästä. Hyvän valaistuksen lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös maalaustekniikkaan. Yleisimpiä virheitä sisäkaton maalauksessa on liian vähäisen maalin käyttö, jolloin pinnasta tulee epätasainen ja laikukas. Käytä maalia reilusti ja suorita toinen maalauskerros, mikäli kertamaalauksella ei työssä onnistuta.

Maali voidaan levittää kattoon joko telalla tai maaliruiskulla. Paneelikatoissa pinta voidaan jättää ruiskupinnalle, muilla kattomateriaaleilla maali tasataan aina telalla. Älä levitä maalia liian isolle alueelle ennen tasaamista, jotta maali ei ehdi kuivua. Mikäli kattomateriaalina on lastulevy tai muu materiaali, jossa on näkyvät saumat, maalataan katto levyjen pituussuunnassa.

Kun maalia on levitetty muutamalle neliölle, suoritetaan tasaaminen kevyin ottein. Mitä enemmän telaa puristetaan, sitä epätasaisempi jäljestä yleensä tulee. Jos joudut käyttämään voimaa maalin tasaamisessa, johtuu se yleensä maalin liian vähäisestä määrästä. Pidä tela aina samansuuntaisesti, jolloin kuvio ei muutu keskellä kattoa. Pyri tasaamaan maali päädystä päätyyn mahdollisuuksien mukaan. Mikäli katon pinta-ala on erityisen iso, pyri tekemään tasausvedoista aina mahdollisimman pitkiä, jolloin työsaumoja jää vähiten.

 

sisäkaton maalaus telalla
Maali tasataan telalla jatkovartta käyttäen

Katonrajan maalaus

Mikäli huoneessa maalataan myös seinät, ei seinän ja katon rajaa tarvitse rajata eikä seiniä tarvitse suojata sotkulta. Katon maalauksessa voit maalata telalla reilusti seinän puolelle. Anna maalin kuivua ennen seinän maalausta. Mikäli remontti käsittää vain katon maalauksen tulee suojaamiseen panostaa. Seinät ja lattiat kannattaa suojata perusteellisesti, sillä maalia helposti roiskuu joka paikkaan.

Katot rajataan joko pensseliä-, rajaajaa-, tai telarajaajaa käyttäen. Rajauksen jälkeen, maalaa rajan viereen leveämpi kaistale isoa telaa käyttäen. Rajaa koko katto edellä mainitulla tavalla. Kun rajaukset on tehty, maalaa koko katto yli niin läheltä rajaa kuin voit.

Hirsi – ja paneelikaton maalaus

Paneelikaton maalaus suoritetaan joko pensselillä tai ruiskulla. Mikäli jätät pinnan ruiskupinnalle, maalaa pinnat kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla ruiskutetaan kevyempi sumukerros ja toisella kerralla maalia käytetään hieman enemmän. Suojaa paikat perusteellisesti. Paneelikatto voidaan maalata myös telaa käyttäen. Maali levitetään telalla, jonka jälkeen pinnat tasataan siveltimellä. Hirsi – ja paneelikatot maalataan aina muutama paneeli kerrallaan päädystä päätyyn. Näin maali ei ehdi kuivua ennen tasaamista. Pitkillä viimeistelyvedoilla varmistetaan kauniin ja tasaisen jäljen aikaansaaminen.

paneelikaton maalaus ruiskulla
Paneelikatot voidaan maalata myös ruiskulla

Useimmiten kysytyt kysymykset

Miten ruiskutasoitetun sisäkaton maalaus tulisi suorittaa?
Ruiskutasoitettuja kattoja (roiskekattoja) ei maalata tasoitusvaiheessa, vaan ne jätetään tasoitepinnalle. Halutessasi voit maalata roiskekaton, jonka työstötapa ei poikkea tasaisen katon maalaamisesta. Markkinoilta löytyy hyviä vaihtoehtoisia maaleja ruiskutasoitetuille katoille.

Onnistuuko sisäkaton maalaus ruiskulla?

Sisäkaton maalauksessa voidaan käyttää ruiskua työn nopeuttamiseen. Paneelikaton maalaus ruiskulla onnistuu hyvin ja pinta voidaan jättää ruiskupinnalle. Kipsilevyt, tasoitepinnat ja betonipinnat yleensä viimeistellään telalla.

Lue myös:

Katso maalausurakoitsijat alueellasi:

EspooHelsinkiOuluTampereTurkuVantaa