Sisäseinien maalaus

Sisäseinien maalaus ja maalin valinta

Sisäseinien maalaus on työnä pikkutarkempaa kuin ulkopuolen maalaustyöt. Sisätiloissa kannattaa valita laadukas maali, joka kestää hyvin kulutusta sekä mekaanista rasitusta. Yleensä ottaen kiiltävät maalit kestävät rasitusta paremmin suurempien sideainemäärien vuoksi. Valitse kiiltoaste mieltymystesi mukaan. Muista kuitenkin nyrkkisääntö, että mitä kiiltävämpi maali on, sitä enemmän se heijastaa epätasaisuuksia esiin. Kiiltävämpi maali näin ollen onkin haastavampi maalata mitä himmeämmät maalit.

Mikäli seinää ei olla aiemmin maalattu, esimerkiksi ylitasoitettu seinä, tulee aina käyttää pohjamaalia. Pohjamaali tarttuu alustaan pintamaalia paremmin ja luo hyvän tartunnan pintamaalille. Voit myös käyttää pohjamaalia ennestään maalatuilla pinnoilla, jos uusi väri poikkeaa vanhasta ja epäilet ettei uusi pintaväri peitä vanhaa kertamaalauksella. Näin säästät taloudellisesti, kun vältät pintamaalilla maalauksen kahteen kertaa. Pintamaalin hinnat ovat ominaisuuksista johtuen pohjamaaleja korkeammat.

Hyvälaatuiseen telaan kannattaa myös panostaa. Muutaman euron ylimääräisellä sijoituksella vältyt huonon telan ominaisuuksilta, kuten esimerkiksi epätasainen maalausjälki ja irtoavat karvat.

Toteuta sisustusremonttisi ja hae remonttilainaa netistä.

Sopivat olosuhteet sisämaalauksessa

Sisäseinien maalaus tulisi tehdä sopivissa olosuhteissa lämpötilan ja kosteuden suhteen. Liikaa ei kannata kuitenkaan alkaa lämpötiloja säätämään. Jos huoneesi olosuhteet eivät ns. normaalista paljon poikkea, voi maalauksen suorittaa ilman ongelmia. Ovet ja ikkunat voidaan sulkea vedon minimoimiseksi, jottei maali kuivu pinnalle liian nopeaa ja työstöaikaa jää enemmän. Maalaustyön jälkeen voit aukaista luukut, jotta ilmankierto paranee, haju hälvenee ja maali kuivuu paremmin.

Hyvä valaistus auttaa merkittävästi maalaustyön onnistumiseen. Kun työn jälki on tehokkaassa valaistuksessa hyvä, voidaan olla varmoja myös siitä, että seinät näyttävät hyvältä päivän valossa sekä asunnon valaistuksessa.

Sisäseinien maalaustekniikat

Erilaisia sisäseinien maalaustekniikoita on lähes rajattomasti. Ruiskulla tai telalla maalaaminen ei kuitenkaan ole rakettitiedettä mutta muutama perussääntö tulee ottaa huomioon.

Maali levitetään joko suurpaineruiskua tai telaa käyttäen. Kun maali on levitetty tasaisesti pinnalle, tulee tämän jälkeen pyrkiä aina mahdollisimman pitkään viimeistelyvetoon. Jos huonekorkeutesi on noin 2,5 – 3 metriä, ylettää jokainen tasaan maalin yhdellä vedolla jatkovartta käyttäen. Jatkovartta tuleekin käyttää aina kun mahdollista. Mitä vähemmän telaa nostetaan pois pinnalta tasaamisessa, sitä vähemmän työsaumoja on, ja sitä paremmalta pinta näyttää. Levitä maali tasaisesti muutama neliö kerrallaan, jonka jälkeen tasaat maalin ylhäältä alas tai päinvastoin oman mieltymyksesi mukaan.

Jos huoneen korkeus on useita metrejä, tasataan viimeistelyvedolla niin pitkälle kuin järjellisesti on mahdollista. Näin työsaumoja jää mahdollisimman vähän. Pidä tela aina samansuuntaisesti koko seinän mitalta, jolloin kuvio ei muutu keskellä seinää.Seinän ja katonrajan maalaus

Seinän ja katonrajan maalaus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Apuna voidaan käyttää rajaajaa tai maalarinteippiä. Siistin rajat vaikuttaa olennaisesti tunnelmaan, sillä epätasaiset rajauskohdat pistävät heti silmään ja heijastaa koko huoneen ilmeeseen.

Rajaamista helpottavia työkaluja ovat esimerkiksi rajaajat, telarajaajat sekä kaikille tuttu maalarinteippi. Valitse sopiva työkalu, joka sopii parhaiten käteesi. Oikeaa työkalua ei tässä ole, vaan paras on se, mikä itselle sopii eniten. Mikäli valorajaa ei jätetä ja rajaus tehdään sisänurkkaan, onnistuu rajaus myös pensselillä.

Rajaamisessa tulee käyttää reilusti maalia, jotta rajauskohta saadaan kerralla valmiiksi. Seinän ja katonrajan maalaus suoritetaan ensin tarkasti rajaten, jonka jälkeen isolla telalla maalataan telan leveydeltä (n. 20 -25cm) kaistale vaakasuuntaan. Tämän jälkeen seinä maalataan yli maalaten niin korkealle katon rajaa kuin sotkematta voidaan.

sisäseinien maalaus
Rajauksen jälkeen seinä maalataan läheltä kattoa isoa telaa käyttäen.

Valorajat tehosteseinillä

Tehosteseinien maalauksessa jätetään tummemmille seinille valorajat. Mikäli huoneen kaikki seinät maalataan, kannattaa vaaleat seinät maalata ensin ja tehosteseinä viimeiseksi. Maalaa vaaleammalla sävyllä reilusti tehosteseinän nurkan yli. Valorajan suorittaminen tehdään joko rajaajalla tai käyttämällä maalarinteippiä rajaamalla sopiva (noin. 0.5-0.8cm) raja reunoihin. Mikäli vanha väri kuultaa alta, älä poista maalarinteippiä. Anna maalin kuivua ja suorita rajaus toiseen kertaan.

Epätasainen jälki ja paikkamaalaus

Yleisimmät ongelmat sisäpintojen maalaamisessa näkyvät epätasaisuuksina maalin kiillossa tai telan jäljessä. Tekijän lisäksi vaikuttajana voi olla seinäpinta, joka imee maalia epätasaisesti johtuen eri syistä. Erityisesti kiiltävät maalit ovat haastavia maalattavia. Mikäli kertamaalauksella ei onnistuta, on toiseen kertaan maalaaminen huomattavasti helpompaa tasaisen pinnan saamiseksi.

Mikäli epätasaisuuksia ei ole paljoa, kannattaa kokeilla paikkamaalausta, jolloin koko seinää ei tarvitse maalata yli. Paikkaamisessa maalia käytetään hallitusti ja tekniikkana voidaan kokeilla häivytystä, jossa maalia häivytetään pikku hiljaa paikan ulkopuolelle. Näin maali sulaa paremmin taustaansa ja paikkaus jää vähemmän näkyviin.

Maalin riittävä käyttö, tasainen maalin levitys ja pitkät sekä hallitut tasausvedot ovat ydin kauniin tasaisen maalipinnan luomiseen.

Paneeliseinän maalaus
Paneelin maalaus suoritetaan yleensä joko ruiskulla tai pensselillä. Paneelin maalaus telalla onnistuu niin ikään, mutta tasaaminen tulisi suorittaa pensselillä. Suorita kevyt hionta ennen lakatun paneelin maalausta tarttuvuuden parantamiseksi. 

Efektiseinät ja muita seinänmaalausideoita

Markkinoilla on olemassa valtavasti erilaisia tuotteita efektiseinien luomiseen, kuten esimerikiksi kivipinnoitteet, struktuuritapetit, mikrosementti ja monet muut erikoismaalit. Yleensä efektiseinät pyritään tekemään muille kuin ikkunaseinille, sillä ikkunaseinillä tavallinen valkoinen maali heijastaa hyvin valoa. Tummat värit ikkunaseinillä puolestaan pimentää koko huoneen, joka vaikuttaa negatiivisesti tunnelmaan.

Värit vaikuttavat myös huoneen kokoon: tummat värit saavat tilan tuntumaan pienemmältä ja vaaleat vaikuttavat päinvastoin. Mikäli käytät voimakkaita värejä, kannattaa tilaa jättää myös vaaleille ja neutraaleille väreille. Näin saat sopivasti kontrastia eikä tunnelmasta tule liian ahdistava ja hyökkäävä. Värimaailmaan tutustuminen on suositeltavaa. Mikäli mielessäsi ei ole tiettyä visiota, miten huonetta lähdet maalaamaan, löytyy tietoa värimaailmasta ja eri sävyjen vaikutuksesta tunnelmaan monista eri lähteistä.

Muutamia hyviä nyrkkisääntöjä ja seinänmaalausideoita: 
  • Tummat ja lämpimät värit pienentävät ja vaaleat värit laajentavat tilaa. Suuret kuviot ja struktuurit niin ikään saavat tilan tuntumaan pienemmältä.
  • Pienissä huoneissa yleensä riittää yksi tehosteseinä, jottei tilasta tule liian hyökkäävä. 
  • Tummat ja lämpimät värit sopivat hyvin esimerkiksi makuuhuoneeseen, mikäli sinne halutaan intiimiä tunnelmaa.
  • Vaaleilla väreillä voidaan korostaa myös isonkin huoneen tuntua. 
  • Kiiltävät maalit heijastavat valoa paremmin kuin himmeät. 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita: