Sokkelin maalaus

Sokkelin pinnoitustyöt viimeistelee talon ulkoasun

Sokkelin maalaus tai sokkelin pinnoitus on yksi rakennuksen huoltomaalaukseen liittyvistä toimenpiteistä, josta tulee huolehtia säännöllisin väliajoin. Myös sokkeli on yksi rakennuksen julkisivuun kuuluvista osista, jonka pinnoitus viimeistelee talon ulkoasun. Laadukas pintakäsittelymenetelmä auttaa sokkelin kuivana pysymiseen sekä osaltaan suojaa rakennuksen perustusta. Sokkelin pinnoitus voidaansuorittaa maalaamalla tai muilla pinnoitteilla, esimerkiksi kivipinnoitteilla tai rouhepinnoitteilla. Maalaaminen on näistä edullisin vaihtoehto, jonka käsittely on helppoa ja nopeaa. Kivi – tai rouhepinnoitteet ovat materiaaleina hintavampia ja niiden työstäminen vaatii korkeampaa ammattitaitoa. Pinnoitteet kohentavat talon ulkonäköä merkittävästi sekä niiden kestokyky on pitkä sekä huoltotarve vähäinen.

Sokkelin halkeaman korjaus, maalin hilseily ja sokkelin tasoitus

Sokkelissa tapahtuvat muutokset yleensä kertovat rakenteellisista ongelmista. Kaadot seinän vierustalla sekä kunnollinen salaojitus ovat tärkeitä, joiden tehtävä on estää veden pääsy sokkeliin ja rakenteisiin. Ennen varsinaista pinnan uusimista tulee sokkeli tarkastaa vaurioilta. Mikäli epäilet rakenteellisia ongelmia, ota yhteys asiantuntijoihin. Salaojien toimimattomuus tai puutteellinen routaeristys voivat olla mahdollisia vaurioiden aiheuttajia. Näissä tapauksissa pelkän sokkelin pinnan korjaaminen ei riitä. Älä tyydy korjaamaan vain seurausta, vaan korjauta myös vaurioiden aiheuttaja.

Pintavaurioita korjattaessa tulee pinnoite poistaa irtonaiselta osalta kokonaan. Mikäli sokkelin raudoitukset ovat esillä ja ruostuneet, voidaan ne leikata irti. Ruostuneet raudoitukset tulee aina hioa ruosteesta, mikäli niitä ei poisteta. Lohkeilevaa sokkelia voidaan kevyesti vasaroida, jotta huonosti kiinni oleva aines saadaan kokonaan pois. 

 Sokkelin korjaus ja maalaustyö

Tarkista onko sokkeli oikaisun tarpeessa. Hyvät pohjatyöt ovat edellytys hyvän ja kauniin sokkelipinnan saamiseksi. Jos sokkelin pinta on epätasainen, on ylitasoitus paras keino saada hyvän pinnan edellyttämä pohja. Ennen sokkelin tasoitus – tai paikkaustyön aloittamista, pese sokkeli tarvittaessa. Mikäli maalipinta on hilseillyt, on painepesu toimiva keino irti olevan maalipinnan poistamiseen. Silmin nähden puhtaalle ja hilseilemättömälle sokkelille riittää, että lika harjataan pois.

Sokkelin halkeaman korjaus suoritetaan siten, että halkeamaan leikataan ura kulmahiomakoneella, jossa käytetään timanttihiomalaikkaa. Tämän jälkeen ura täytetään korjauslaastilla ja tasoitetaan tarpeeksi usein, jotta paikkauskohta on sokkelipinnan tasolla. Korjauskohta hierretään lopuksi tasaiseksi. 

Sokkelin maalaus, edullinen vaihtoehto sokkelipinnan uusimiseen

Kun pohjatyöt on tehty, voidaan sokkelin maalaus aloittaa. Lämpimillä keleillä sokkelimaalit kuivuvat erittäin nopeaa. Uudelle rappauspinnalle maali voi imeytyä lähes välittömästi ja olla kosketuskuiva muutaman minuutin päästä. Sopiva sokkelin maalaus lämpötila on vähintään tuoteselostuksen suositellun lämpötilan mukainen, joka on yleensä 5-10c. Ylintä mahdollista lämpötilaa ei sokkelin maalauksessa juuri ole mutta kovalla helteellä on parempi keksiä muuta tekemistä oman hyvinvoinnin vuoksi.

Sokkelin maalaus telalla onnistuu hyvin kunhan muistat käyttää maalia runsaasti. Uudet rappauspinnat sekä joissakin tapauksissa ennestään maalatut sokkelit voivat vaatia kahteen kertaan maalauksen. Mikäli mahdollista, kaiva maata sokkelin alapuolelta ja maalaa sokkeli niin alas kuin mahdollista. Maalin kuivuessa voit tasoittaa maan pinnan takaisin. Jos näin ei tehdä, voi myöhemmässä vaiheessa sokkelin juuresta jäädä maalaamatonta pintaa näkyviin. Hyvä keino alarajan maalaamiseen on käyttää esimerkiksi peltiä maata vasten. Näin pensseli tai tela pysyy puhtaana hiekasta tai muusta maa-aineksesta. 

Sokkelin maalaus on helppo, edullinen ja nopea tapa uusia sokkelin pinta. Sokkelimaalien riittoisuus on noin 3-6 m2/l mutta sokkelin kunto määrää pitkälti paljon maalia lopulta menee. Maalaa sokkelista aina yksi sivu kerralla valmiiksi ja varaa maalia tarpeeksi astiaan niin vältyt sävyeroilta.

Muut sokkelin pinnoitusvaihtoehdot

Mikäli sokkelin maalaus ei miellytä, voit harkita muita sokkelin pinnoitusvaihtoehtoja, kuten rouhe- tai värikivipinnoitteet. Sokkelipinnoitteet kohentavat koko rakennuksen ulkonäköä ja ovat tyylikäs vaihtoehto sokkelin pinnoitukseen. Rouhe- ja kivipinnoitteiden huoltotarve on vähäinen ja ne ovat sekä kestäviä että lujia. Kun suunnittelet sokkelin pinnoitusta, ota huomioon pinnoitteen menekki. Kivi- tai rouhepinnoitteiden riittoisuus on alle neliömetri per litra. Sokkelipinnoitteiden suhteellinen hinta on myös selvästi suurempi kuin sokkelimaaleilla. 

Hyvät pohjatyöt ovat myös pinnoitustyön onnistumisen edellytys. Pienet kolot peittyvät pinnoitteellakin mutta isommat kolot, halkeamat sekä oikaisua vailla olevat sokkelit vaativat erilliset korjauskäsittelyt. Sokkelin pinnoitustyössä on erittäin tärkeää, että pinnoitat koko sivun kerralla valmiiksi, jottei työsaumoja muodostu. Mikäli työ on pakko jättää kesken, pyri jättämään työsauma mahdollisimman huomaamattomaan paikkaan. 

Kun pohjatyöt on tehty, tulee sokkeli alustaa värilaastilla tai sävytetyllä primerilla. Tämä on tärkeää tarttuvuuden parantamiseksi sekä värin muuttamiseksi. Pinnoitteen alta voi muussa tapauksessa kuultaa vanha väri läpi, joka on ikävän näköinen valmiilla sokkelilla.  Rouhe – ja kivipinnoitteet levitetään joko lastoilla tai ruiskuttamalla, jonka jälkeen se tasoitetaan lastalla sileäksi ja tasaiseksi. Lopuksi pinnoite voidaan hiertää vielä tasaisuuden takaamiseksi. 

Diessner – värikivipinnoitteella pinnoitettu sokkeli
Yki-aitokivellä käsitelty sokkeli

Huomioitavaa sokkelin pinnoitustöissä:

  • Huolellinen pohjatyö. Oikaise ja tasoite sokkeli hyvin. Pinnoite ei oikaise tai tasaa sokkelia. 
  • Halkeamien verkotus. Sokkelipinnoitteet eivät myöskään estä halkeamien muodostumista pintaan, joten halkeamat tulee käsitellä asianmukaisesti.
  • Primerin sävytys tai värilaastin käyttö. Sokkelin väri voi helposti kuultaa pinnoitteen alta, mikäli sävy poikkeaa pinnoitteen väristä.
  • Pinnoitteen hiertäminen. Hiertämisellä saadaan pinnoite viimeisteltyä tasaiseksi. 

Useimmiten kysytyt kysymykset

Mikä on sopiva sokkelin maalaus lämpötila?
Sokkelimaalit ja sokkeli eivät ole kovinkaan arkoja lämpötilan vaihteluille. Alin suositeltu käyttölämpötila tulee kattoa tuoteselostuksesta, joka on yleensä 5c. Työviihtyvyyden kannalta ei kannata suorassa auringonpaisteessa sokkelia maalata korkealla helteellä. 

Millä välineillä sokkeli tulee maalata?
Sokkelin maalaus telalla on varsin hyvä menetelmä, jolla sokkeliin saadaan runsaasti maalia. Käytä sivellintä rajauskohdissa. Maan ja sokkelin alarajan väliin on hyvä laittaa esimerkiksi pellin palanen tai muu suoja, ettei sivellin tai tela kerää roskaa ja maa-ainesta itseensä.

Miten sokkelin halkeaman korjaus suoritetaan?

Mikäli sokkeli on pahasti vaurioitunut ja halennut, kertoo se rakenteellisista ongelmista, jotka tulee selvittää ja korjata asiantuntijan avulla. Pientä pintahalkeamaa voi esiintyä vaikkei rakenteellisia ongelmia olisikaan. Pienet halkeamat voidaan täyttää suoraan laastilla. Suuremmat halkeamat on hyvä leikata auki, jonka jälkeen kolo paikataan.

Mitä pohjatöitä sokkelin käsittely vaatii?

Mikäli sokkeli on huonossa kunnossa, tulee tarvittavat paikkaustyöt suorittaa ennen maalausta. Irtoava aines tulee olla myös hyvin harjattu, jotta uusi maalikerros tarttuu hyvin pintaan. Silminnähden hyväkuntoinen sokkeli ei järeitä toimenpiteitä tarvitse. Kevyt harjaus riittää, jonka jälkeen sokkelin maalaus vanhan maalin päälle onnistuu hyvin.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Katso maalausurakoitsijat alueellasi:

EspooHelsinkiHämeenlinnaJoensuu – JyväskyläKouvola – KuopioLahtiLappeenrantaTampereOuluPoriRovaniemi – SeinäjokiTurkuVaasaVantaa