Talon maalaus


Talon maalaus itse on edullista ja helppoa. Työssä voi kuitenki tehdä useita virheitä. Suunnittelemalla työ perusteellisesti vältät klassiset virheet, mitä kotimaalari voi tehdä. Artikkelissa käsitellään seuraavat aiheet:

Talon huoltomaalausväli
Työn suunnitteleminen
Vanhan maalipinnan tunnistaminen
Talon maalaus lämpötila ja sää
Talon maalaus pohjatyöt
Talon huoltomaalaus
Talon maalaus ruiskulla
Useimmiten kysytyt kysymykset


Huoltomaalauksen uusintatarve puutaloissa

Puuverhotun talon maalaus ja huoltomaalaus on hyvä suunnitella hyvissä ajoin ennen töihin ryhtymistä. Vilkas kesäsesonki näkyy myös maalausyritysten hinnoissa, joten ajoissa tilattu työ voi säästää selvää rahaa. Huoltomaalauksen uusintatarve riippuu paljon ympäristöolosuhteista. Myös rakennuksen sijainti sekä talon rakenteelliset ratkaisut vaikuttavat oleellisesti pintojen kestävyyteen ja ulkoverhouksen elinikään. Aurinkoisella ja aukeilla paikoilla seinäpintoihin kohdistuva rasitus voi olla hyvinkin suurta. Pohjoisen puolen seinät, sekä varjoisilla sijainnilla olevat pinnat puolestaan säilyvät parempikuntoisina huomattavasti pidempään. Pintoja tulee seurata säännöllisesti vuosittain. Huoltomaalaus olisi hyvä tehdä aina ajoissa ennen kuin vanha maali on täysin haalistunut. Ehjä maalipinta suojaa puun pintaa säältä ja auringolta sekä vähentää kosteusvaihtelusta johtuvaa puun elämistä. Maalaus myös pidentää merkittävästi puu-ulkoverhouksen elinikää.

Keskiarvo huoltomaalauksen uusintatarpeelle on noin 7-10 vuotta. Kuultavilla väreillä uusintatarve on hieman lyhyempi, noin 3-7 vuotta. Uusi puuverhous tulisi maalata 1 – 1,5 vuoden kuluessa asennuksesta. Talon maalaus ajankohta kannattaa suunnitella ajoissa ja ajoittaa työ touko- elokuulle, jolloin kelit ovat suotuiset. Yleensä puuverhotuissa taloissa käytetään valmiiksi pohjamaalattua ulkoverhouslautaa, jolloin kertaalleen tehty pintamaalaus monesti riittää. Mikäli ulkoverhouslautaa ei olla pohjamaalattu, on se hyvä maalata kahteen kertaan hyvän ja peittävän pinnan saamiseksi.

otsalautojen maalaus

Suunnittele työ kokonaisuutena hyvin ennen työn aloittamista

Talon maalaus kokonaisuutena käsittää useimmiten ulkoverhouksen, otsalautojen sekä räystäiden maalaamisen. Sen lisäksi muita huoltomaalauksen pariin kuuluvia pintoja, kuten ikkunat ja ovat, sokkeli ja vesikatto on syytä myös maalata aika ajoin. Tarkista pintojen kunto suunnitteluvaiheen ohella. Mikäli ulkoverhouksessa on laajat lahovauriot, ei sen maalaaminen ole järkevää vaan laudoitus tulisi uusia. Sama koskee myös muita pintoja ja kattoja. Lahonnutta rakennetta ei saada kuntoon maalaamalla.

Mikäli haluat vaihtaa talon väriä, varmista rakennustarkastajalta sen luvallisuus. Yleensä kunnan tai kaupungin rakennusmääräykset rajoittavat värisävyjen vapaata käyttöä julkisivuissa. Näihin on syytä tutustua, jottei ongelmia myöhemmin tule vastaan. Suunnittele työn kokonaisuus järkevästi. Mikäli sokkeli aiotaan maalata, voidaan se jättää suojaamatta kun se maalataan viimeisenä. Yleensä onkin parasta lähteä maalamaan korkeimmat osat ensin. Tämän jälkeen tullaan järjestyksessä rakennuksen alempiin osiin.

Ota huomioon talon korkeus, muoto ja maasto. Pohdi tuleeko talon maalaukseen varata telineet tai henkilönostin. Kun maalattavaa pintaa on paljon, helpottuu työ merkittävästi kun käytössäsi on kunnolliset työkalut. Suuret seinät tulisi pyrkiä aina maalaamaan yhtäjaksoisesti siten, ettei näkyviä työsaumoja muodostu. Kun työ etenee tarpeeksi jouhevasti oikeilla työkaluilla, vältetään yleensä työsaumojen muodostuminen pintaa.

 

Kun talon maalaus suoritetaan itse, käy läpi seuraavat asiat:

 • Ulkoverhouksen kunnon tarkistaminen ja lahonneiden puuosien uusiminen.
 • Telineiden ja/tai henkilönostimen varaaminen.
 • Selvitys vanhasta maalista millä talo on maalattu ja uuden maalin valitseminen.
 • Sävyn valitseminen. Tee koesivellys sävyn varmistamiseksi.
 • Pintojen suojaaminen ja oikeiden työkalujen valitseminen pohjatöihin ja pintamaalaamiseen.
 • Talon maalaus järjestys ja suunnitelma miten työ etenee.

talon huoltomaalausväli


Vanhan maalipinnan tunnistaminen

Huoltomaalauksen yhteydessä tulisi vanhan maalin maalityyppi selvittää. Erityyppiset maalit vanhenevat eri tavalla ja kokenut maalari huomaa maalipinnasta, millä maalilla pinnat ovat käsitelty. Pääsääntöisesti huoltokäsittely tulisi käsitellä samalla tai samantyyppisellä maalilla kuin millä se on aiemminkin maalattu. Muitakin tuotteita voidaan kuitenkin käyttää. Alla tietoa millä maalilla eri maalityypit voidaan maalata ja millä keinoin voit itse selvittää maalityypit.

Maalityyppi  Muilla maalityypeillä maalattavissa
Vesiohenteiset akrylaattimaalit
Öljymaalit Akrylaattimaalit
Pellavaöljymaalit Alkydiöljymaalit, akrylaattimaalit
Keittomaalit
Ohuet – ja kalvoa muostavat kuullotteet Peittävät maalit
Vesiohenteiset akrylaattimaalit
 • maalipinta ei katkea taivutettaessa vaan joustaa
 • irtoaa seinästä liuskeina ja pinnan halkeamat ovat puun syiden mukainen
 • selvä yhtenäinen kalvo, ei jauhomainen eikä liitua
Öljymaalit
 • kova maalipinta, joka murenee taivutettaessa
 • pinta on liituava, josta hangatessa jää jauhomaista väriä sormeen
 • maalikalvoa hankala erottaa, ja joka halkeilee ruutumaisesti
Keittomaalit (esimerkiksi punamultamaali)
 •  ei muodosta yhteinäistä kalvoa ja on jauhomainen
 •  tummenee kastuessaan
 •  hangatessa lähtee väriä irti
 •  kuluu pois kokonaan vanhetessaan
Kuullotteet
 • läpinäkyvät puun syyt
 • ei muodosta yhtenäistä kalvoa
 • kuluu iän myötä pois
Kalvon muodostavat kuullotteet
 • läpinäkyvät puun syyt
 • muodostaa lakkamaisen kalvon


Sopivat ulkomaalauskelit

Ulkomaalauksessa sääolosuhteet ovat isossa roolissa ja määrittävät työtahdin. Pääsääntöisesti maalaustöitä kannattaisi välttää vesisateella tai helteillä. Sateella toki voidaan maalata suojaisissa paikoissa ja helteillä voidaan siirtyä varjoisille puolille maalaamaan. Maalien valmistajat yleensä kuitenkin suosittelevat maalaustöiden välttämistä kun ilmankosteus on yli 80%.

Mikäli maalaat helteellä, siirry varjoisimmille seinille. Suorassa auringonpaisteessa seinäpinnan lämpötila voi nousta hyvinkin korkeaksi, jolloin maali kuivuu pinnalle liian nopeaa eikä imeytymistä ehdi tapahtua. Työskenteleminen on myös ikävää kun aurinko porottaa suoraan selkään.

Ulkomaalaukset käynnistetään yleensä toukokuussa ja jatkuvat ainakin syyskuulle saakka. Tämänkin jälkeen maalaustöitä voidaan suorittaa, ja pakkasellakin kuivuvia öljymaaleja löytyy markkinoilta. Vilkkain sesonkiaika on maalareille kuitenkin touko-elokuu.

Suunnittele talon maalaus järjestys huolellisesti

talon maalaus lämpötila

Pohjatöiden merkitys maalaustöissä

Kun työvaiheet ollaan suunniteltu hyvin, ryhdytään pohjatöihin. Pohjatyöt suoritetaan aina tapauskohtaisesti. Toisissa kohteissa voi riittää pelkkä kuivaharjaus kun taas toisissa kohteissa pohjatyöt vaativat perusteelliset toimenpiteet hyvän maalauspohjan aikaansaamiseksi. Mikäli maalipinta on ehjä ja puhdas mutta uusintakäsittelyn tarpeessa, ei pintojen pesu ole aina välttämätöntä. Muista kuitenkin harjata roskat ja muut epäpuhtaudet pois ennen maalausta.

Huoltopuhdistus ja talon pesu ennen maalausta

Vaikka moni ehkä virheellisesti ajatteleekin, ettei julkisivuja tarvitse pestä, vaatii myös ulkoverhous säännöllisiä huoltotoimenpiteitä ja pesua. Ulkoverhouksen pesulla varmistetaan julkisivun kestävyys ja pidetään se huolitellun näköisenä. Ympäristöolosuhteet vaikuttavat paljon ulkoverhoukseen. Suojaisa sijainti sekä lähistöllä oleva puusto ja kasvusto lisäävät homeen ja levän muodostumista pinnoille. Muut ilmaston epäpuhtaudet niin ikään voivat saada talon näyttämään likaisemmalta.

Pesuaineeksi tulee valita joko miedompi vaihtoehto huoltopesuun tai homeenpoistoaine, jolloin ulkoverhous huoltomaalataan. Miedommat pesuaineet toimivat niissä tapauksissa, jolloin lika ja epäpuhtaudet halutaan pestä ilman että maalipinta kärsii. Kun ulkoverhousta ei huoltomaalata, tulisi harjaamiseen valita pehmeäkarvainen harja, joka ei kuluta maalipintaa.

Kun talon maalaus aiotaan suorittaa, voidaan pesuaineeksi valita homeenpoistoaine. Homeenpoistoaineet yleensä sisältävät maalipintaa syövyttäviä aineita, tehden maalipinnasta huokoisen ja alttiimman kosteudelle ja epäpuhtauksille. Tämän vuoksi maalipinta tulisikin käsitellä pesun jälkeen uudestaan. Tarkista tuotteen käyttöohjeet. Useat homeenpoistoaineet voivat vahingoittaa lasi – ja alumiinipintoja, jonka vuoksi ne tulisivat suojata ennen pesua.

Pesuaineen levittämiseen voidaan käyttää painepulloa, jolla pesuaineen levitys käy ripeästi. Pinnat voidaan kostuttaa ennen pesuaineen levittämistä, jolloin pesuaineen kuivuminen pintaan hidastuu. Vältä talon pesua suorassa auringonpaisteessa, jolloin pesuaineen kuivuminen tapahtuu nopeasti ja pesuteho laskee merkittävästi. Paras sää pesuun on kostea keli tai jopa sateinen, jolloin pesuaine pysyy märkänä pitkään ja työ helpottuu. Käytä harjaa pesuaineen harjaamiseen pesutehon maksimoimiseksi. Anna pesuaineen vaikuttaa tarpeeksi kauan ja huuhtele runsaalla vedellä huolellisesti.

Kiinnitä erityistä huomiota talon rakenteellisiin ratkaisuihin, jotta vesivahinkoja ei pääse syntymään. Painepesuria ei suositella puisen ulkoverhouksen pesemiseen, sillä paineen vaikutuksesta vesi voi päästä rakenteisiin. Mikäli haluat painepesuria käyttää, käytä matalaa painetta ja huuhtele talo tarpeeksi etäältä.

Hyvä vaihtoehto huuhtelemiseen on esimerkiksi puutarhaletku ja vesipistooli. Huuhtelu suoritetaan ylhäältä alaspäin. Vesiletkuihin löytyy myös varrellisia vesipistooleita, jotka nopeuttavat ja auttavat työssä merkittävästi. Anna talon kuivua rauhassa tarpeeksi pitkään ennen maalaustöiden aloittamista.

Hilseilevän – ja irtoilevan maalin poisto

Kaapimet, teräsharjat, hiomakoneet ja – paperit sekä muut pesuharjat kuuluvat yleisimpiin työkaluihin, joilla hilseilevä, irtoileva – sekä huonosti kiinni oleva maali poistetaan. Yleensä keittomaali – ja öljymaalipinnat voidaan käsitellä harjaamalla sekä hiomalla. Vesiohenteiset akrylaattimaalit voivat lähteä irti liuskeina isoiltakin alueilta ja niiden irrottaminen vaatii työhön kaapimia ja teräslastoja. Yleensä tällaiset pinnat tulisi tarkastaa vielä pesun jälkeen, jolloin maalia mahdollisesti irtoaa vielä enemmänkin. Irtoava maali tulee irrottaa kokonaan ja työhön voi mennä useampikin päivä. Irtoavan maalin irrottaminen on kuitenkin ehdotonta, sillä uusi maalikerros ei sido huonosti olevaa maalia kiinni pintoihin.

Talon maalaus huoltomaalaustyönä

Talon huoltomaalaus yleensä suoritetaan yhteen kertaan. Myös useampi maalauskerta voi olla tarpeen, mikäli väri vaihtuu tai maalipinta on pahoin haalistunut. Pohjamaalaamattomat uudet ulkoverhoukset olisi syytä maalata aina kahteen kertaan kestävän ja peittävän pinnan aikaansaamiseksi. Myös huoltomaalaustöissä raakapuulla olevat kohdat tulisi pohjamaalata ennen pintojen ylimaalausta, jottei nämä kohdat jää kuultamaan ja erotu valmiissa pinnassa.

Suuret pinnat tulisi aina suorittaa yhtenäisin jaksoin siten, ettei työtä katkaista keskelle seinää. Mikäli maali ehtii kuivua ennen töiden jatkamista, on riskinä työsaumojen muodostuminen, jotka näyttävät ikäviltä valmiilla pinnalla. Lautaverhouksessa työsaumat vältetään maalaamalla muutama lauta kerrallaan päädystä päätyyn. Älä maalaa liian montaa lautaa, jottei maali ehdi kuivua. Mikäli työ on pakko jättää kesken, tulee työsaumat jättää mahdollisimman huomaamattomaan paikkaan.

Varaa aina yhdelle seinälle tarvittava määrä maalia samasta sävytyserästä, jotta vältyt mahdollisilta sävyeroilta. Näin saadaan kaunista pintaa, joka miellyttää jokaisen silmää.

talon maalaus itse

hirsimökin maalaus

Ikkunapeltien maalaus

Ikkunapellit voidaan maalata niille sopivilla panssarimaaleilla. Ruosteiset ikkunapellit hiotaan ruosteesta ja käsitellään ruosteenestopohjamaalilla ennen pintamaalausta. Erityisen likaiset pellit tulee pestä pesuaineella. Sivletimellä saadaan sileämpi jälki mutta maalauskertoja voi tarvita useamman kerroksen. Voit myös vaihtoehtoisesti maalata pellit ruiskulla tai spraymaalilla, jolla saadaan kaunein jälki. Muista tässä tapauksessa suojata ikkunat ja muut paikat.

Talon maalaus ruiskulla ja muilla työvälineillä

Ulkoverhous voidaan maalata suurpaineruiskua käyttäen. Tällöin suojaamisen tarve voi olla suurta, mutta toisaalta työ voi edetä hyvin jouhevasti. Ulkoverhouksessa suositaan kuitenkin siveltimellä tai telalla viimeistelyä, joilla maali painetaan puun huokosiin. Ruiskupinnallekin voidaan työ jättää, mutta peittokyky ei tällöin ole paras mahdollinen.

Talon maalaus ruiskulla nopeuttaa työtä merkittävästi

Maali voidaan levittää myös telalla, jonka jälkeen maali tasataan sivellintä käyttäen. Tässä menetelmässä ei samanlaista suojaamista tarvita kuin ruiskumaalauksessa ja työ etenee näinkin ripeästi. Ikkunapellit ja muut sotkeutumisen vaarassa olevat rakennuksen osat on kuitenkin hyvä suojata kun maalaustöihin ryhdytään.

Useimmiten kysytyt kysymykset

Kuinka usein talon huoltomaalaus tulisi tehdä?
Silmämääräinen tarkistus on hyvä keino varmistaa, onko talon maalaus tarpeen. Maalaustyö olisi hyvä suorittaa ajoissa silloin, kun pinta on hieman alkanut haalistumaan. Huoltomaalauksen uusintatarve on noin 7-10 vuotta peittoväreillä ja 3-7 vuotta kuultoväreillä. Uusi puuverhous tulee maalata viimeistään 1.5 vuoden päästä asennuksen jälkeen.
Mikä on sopiva  lämpötila talon maalaukseen?
Optimaalisin sää maalaukseen on tyyni pilvipouta. Useimmat maalinvalmistajat suosittelevat maalaustöiden suorittamista kun lämpötila on vähintään 5c ja ilmankosteus alle 80%. Sopiva talon maalaus lämpötila on siis yli 5 astetta. Eräissä maaleissa alin lämpötila maalaukseen on 10 astetta.
Voinko maalata helteellä tai sateella?
Helteellä kannattaa siirtyä varjoisalle seinälle maalaamaan. Suorassa auringonpaisteessa maali kuivuu liian nopeaa, joka haittaa maalin imeytymistä sekä itse työn mukavuutta. Sateella voit maalata suojaisia pintoja, jotka eivät ole vaarassa kastua. Ota huomioon kuitenkin pitkä kuivumisaika ja maalin valumisen riski kostealla säällä.
Onko talon pesu ennen maalausta aina tarpeen?
Selvästi puhtaita ja hilseilemättömiä pintoja ei tarvitse aina pestä. Kuivaharjaus, jolla poistetaan irtoava roska, riittää tällöin hyvin.
Mikä pesuaine minun tulisi valita talon pesuun?
Mikäli huoltotoimenpide käsittää pelkän talon pesun eikä ulkoverhousta maalata, tulee sinun valita miedompi, ei maalipintaa syövyttävä pesuaine. Jos talo maalataan, voidaan homeenpoistoaineita käyttää.
Miten tunnistan vanhan maalin, jolla talo on maalattu?
Maalikalvosta ja tavasta, jolla maali vanhenee / irtoaa, voi tunnistaa maalityypin melko luotettavasti. Akrylaattimaalit irtoaa liuskeina ja niiden maalikalvo joustaa taivutettaessa. Öljymaalien kalvoa on hankalampi irrottaa. Öljymaali ei lähde liuskeina irti vaan pikemminkin se muodostaa halkeamia ja se murenee taivutettaessa. Keittomaalien pinta on pölyistä, josta jää hangatessa väriä eikä se muodosta kalvoa. Lue tarkemmat ohjeet maalityypin tunnistamiseen artikkelista.
Mikä on hyvä talon maalaus järjestys?
Talon maalaus on hyvä suunnitella etukäteen huolellisesti. Ota huomioon ulkoverhous; onko panelointi vaaka – vai pystysuuntainen? Muista maalata ulkoverhouspaneelit aina päädystä päätyyn siten, ettei maali ehdi kuivua kesken työn. Korkeimmat osat, kuten räystään, on hyvä maalata ensin, sillä maalatessa maalia herkästi roiskuu alempiin osiin. Tämän jälkeen siirrytään ulkoverhoukseen ja lopulta ikkunoihin, oviin ja sokkeliin.
Minkä maalityypin valitsen vanhan maalin päällemaalaukseen?
Lähtökohtaisesti maalaustyö tulisi tehdä samalla maalilla kuin edellinenkin käsittely. Maalityyppiä voidaan kuitenkin vaihtaa. Lue artikkelista ohjeet maalin valitsemiseen.
Onko talon maalaus ruiskulla järkevää?
Maali voidaan levittää ruiskulla tai telalla. Tärkeintä olisi aina viimeistellä maali siveltimellä tai telalla maalin huokosiin. Pinnat voidaan jättää myös ruiskupinnalle, joskin tällä menetelmällä samaan peittävyyteen ei päästä. Huolehdi perusteellisesta suojaamisesta kun maalaat talon ruiskulla.

Lue myös:

Katso alueellasi toimivat talon maalausurakoitsijat:

EspooHelsinkiHämeenlinna – JoensuuJyväskyläKuopioLappeenrantaOuluRovaniemi –  TampereTurkuVaasaVantaa