Terassin öljyäminen

Terassin öljyäminen luonnistuu jokaiselta kotimaalarilta helposti kunhan pohjatyöt, eli terassin hionta ja terassin pesu ollaan suoritettu perusteellisesti. Yleisimmät vaadittavat työkalut terassin käsittelyyn ovat painepesuri tai pesuharja, hiomakone (vanhat hilseilevät terassit), siveltimet ja tela sekä jatkovarsi. 

Terassin tarkistus ja pohjatyöt

Vanhalla terassilla tulee tarkistaa, onko laudoitukset vaihtamisen tarpeessa vai riittääkö pelkkä uusi pintakäsittely. Kun tarkistus on tehty, pestään terassi huolellisesti joko painepesurilla tai pesuharjalla. Jos käytät homeenpoistoainetta, anna pesuaineen vaikuttaa hetki ennen huuhtelua. Ota huomioon myös sää: suorassa auringonpaisteessa helteellä on hyvä kostuttaa terassi ennen pesuaineen levittämistä, jottei pesuaine kuivu terassille ennen huuhtelua. Toinen hyvä vaihtoehto on suorittaa pesu viileämmällä tai pilvisellä kelillä. Pesun jälkeen anna terassille aikaa kuivua. Sateiden jälkeen pitää terassille antaa tarpeeksi aikaa kuivua, eikä myöskään heti lumien sulattua kannata alkaa terassin pintakäsittelytöihin. Kosteusmittarilla voidaan varmistaa puun kosteus, jonka tulisi olla alle 20% ennen terassin pintakäsittelyä. 

Terassin pesulla sekä hionnalla saadaan irtoileva aines hyvin alustasta irti. Jos pinta on ehjä eikä hilseile, kannattaa pintaa silti karhentaa hionnalla tarttuvuuden parantamiseksi. Pese terassi aina ennen uutta pintakäsittelyä, vaikka hiontaa ei tarvitsisikaan suorittaa. Uudelle ennestään käsittelemättömälle terassille riittää pelkkä pesu. Terassin pesu painepesurilla on tehokas tapa sekä pestä terassi, että saada irtoileva aine irti pinnasta.

Hilseilevä pinta, jossa terassin öljyäminen epäonnistui
Terassin hionta ja öljyäminenPintakäsittely maalilla tai öljyllä

Kun pohjatyöt on tehty, voidaan pintakäsittely suorittaa. Oman mieltymyksesi mukaan voit käsitellä terassin puuöljyllä tai maalilla. Mikäli haluat elävämpää pintaa, ja puiden syyt näkyvän käsittelyn jälkeen, valitse kuultava tuote. Peittoväri voi myös olla monen mieleen terassillakin. Kun vanhat ennestään käsitellyt terassit halutaan käsitellä uudelleen kuultavalla tuotteella, tulisi tuotteen sävyksi valita sama kuin vanhakin tai tummempi, jotta lopputulos ei jää laikukkaaksi. Toinen vaihtoehto on poistaa vanha pinnoite kauttaaltaan, mikä toisaalta voi osoittautua hankalaksi.

Terassin öljyäminen kuultovärillä tulisi suorittaa niin, että lopuksi öljy tasataan pitkin vedoin, mieluiten päädystä päähän. Öljyn voi levittää pensselillä tai telalla, jonka jälkeen öljy tasataan siveltimellä. Peittoväreillä samaa menetelmää on hyvä käyttää, vaikka työsaumat eivät jääkään peittoväreillä niin herkästi näkyviin. Ylimääräinen imeytymätön öljy suositellaan lopuksi pyyhittäväksi pois. Puuöljyä tulisi aina levittää ohuin kerroksin. Kun öljyä levitetään ohuesti ja suoritetaan siveltimellä tasaus, ei kuivaksi pyyhkimistä tarvitse välttämättä suorittaa. Varmista kuitenkin ettei ylimääräistä puuöljyä pinnalle jää, sillä ylimääräinen imeytymätön puuöljy muodostaa kalvon ja alkaa aikaa myöten hilseillä. Maalia puolestaan voi levittää terassille paksummankin kerroksen. Painekyllästetyn terassin käsittely tulee suorittaa vasta vuoden kuluttua asennuksesta, jolloin puu on kuivunut tarpeeksi. Märälle puulle pinnoitus on turhaa, sillä työn saa tehdä pian uudestaan. 

Mikäli terassin öljyäminen epäonnistui, ovat syyt yleensä jokin seuraavista: terassilaudoitus ei ole ollut tarpeeksi kuiva, sää on ollut liian kylmä / kuuma käsittelyn aikana tai puuöljyn liiallinen käyttö. Kun puuöljyä käytetään liikaa, kaikki öljy ei imeydy puuhun ja pinnalle muodostuu kalvo, joka aikanaan voi alkaa hilseilemään. Vältä edellä mainittuja virheitä ja terassin öljyäminen varmasti onnistuu. 

Työohjeet terassin pintakäsittelyyn
  1. Terassin pesu painepesurilla tai harjaten homepesuaineella. Anna terassin kuivua rauhassa. 
  2. Terassin hionta. Hilseilevä pinta hiotaan kokonaan pois. Vanhaa hyvin kiinni olevaa pintaa voidaan kevyesti karhentaa tarttuvuuden parantamiseksi.
  3. Terassin käsittely öljyllä tai maalilla. Uuden painekyllästetyn terassin käsittely suoritetaan vuoden päästä asennuksesta, jolloin puu on ehtinyt kuivua tarpeeksi.
  4. Lue purkin tuoteseloste ja tarkista kuivumisaika. Eri tuotteissa on suuria vaihtelevuuksia tämän suhteen. Kuivumisaika voi olla muutamista tunneista yli vuorokauteen. Anna tuotteen kuivua rauhassa ennen kuin astut terassille ja varmista, ettei sateen uhkaa ole kuivumisen aikana.

 

Terassin öljyäminen telalla nopeuttaa työtä merkittävästi