Tiilikaton maalaus

Tiilikaton pinnoitus ja huoltotoimenpiteet

Tiilikaton maalaus antaa koko talolle huolitellun vaikutelman. Esteettisen hyödy lisäksi, katon maalaus tuo katolle kestävyyttä. Tiilikatot ovat pitkäikäisiä kattomateriaaleja ja hyvä valinta sen helppohoitoisuuden ja kestävyyden takia. Säännöllisellä huollolla, maalaamalla sekä suojakäsittelyllä maksimoit tiilikaton käyttöiän.

Tiilikaton huoltotoimenpiteisiin kuuluu vaurioiden tarkastamisen ja korjaamisen lisäksi myös katon pesu. Katon puhdistus tulisi tehdä säännöllisin väliajoin, jotta kasvusto ei jämähdä tiilikattoon lujemmin kiinni. Kun katto pestään säännöllisesti, suuremmalta työltä vältytään. Tiilikattoihin löytyy erilaisia suoja-aineita, jotka antavat hyvän suojan kasvustoa, vettä ja likaa vastaan. Katon suojakäsittelyn uusintatarve riippuu tuotteesta, joten tutustu eri tuotteisiin vertaamalla niitä keskenään.

tiilikaton maalaus itse

 

Sopivat maalausolosuhteet tiilikaton pinnoitukseen

Optimaalisin sää katon pinnoitukseen on tyyni pilvipouta. Lämpötilan tulisi olla vähintään 5c vesiohenteisilla maaleilla maalattaessa. Ylintä lämpötilarajaa ei sinänsä ole vaikka kuumilla keleillä maali voi kuivuakin liian nopeaa. Tällöin työstäminen voi käydä hankalaksi, eikä maali ehdi imeytyä yhtä tehokkaasti kuin viileämmillä keleillä. Pyri välttämään helteillä maalaamista. 

Seuraa sääennustuksia, jottei sade yllätä kesken maalaustyön. Ota huomioon aamu – ja iltakaste ja vältä maalaamista kosteilla keleillä. Liian aikaisten aamusta tai myöhään illasta ei kannata kattoa ruveta maalaamaan. Vesiohenteiset maalit kuivuvat kuitenkin nopeaa ja huokoinen tiilipinta imee maalia tehokkaasti. Riippuen sääolosuhteista, maali voi kestää sateen rasitusta jo tunnin kuluttua maalaamisesta.

Tiilikaton pohjatyöt ennen maalausta

Alustana tiilikatto ei ole niin haastava maalata kuin uusi sinkitty peltikatto. Huokoinen materiaali imee tehokkaasti maalin ja maalit yleensä myös pysyvät siinä. Tiilikatto tulee kuitenkin myös pestä huolellisesti ennen maalaamista. Katon pesu onnistuu tehokkaasti painepesurilla. Varmista ettei vesivahinkoja pääse syntymään. Kattotiili voidaan pestä painepesurilla yläviistosta siten, ettei tiilen alareunoihin ja tiilien väliin pääse vettä. Muista, että painepesu sekä kova mekaaniset harjaaminen poistaa tiilen pinnoitetta, jonka vuoksi katto tulisi pinnoittaa uudelleen.

Sammal, jäkälä ja muut epäpuhtaudet pestään ja/tai poistetaan katolta ennen maalausta. Mikäli kasvusto on jämähtänyt kiinni, voi se olla hankala puhdistaa painepesurilla. Tällöin voi olla parempi käyttää mekaanista harjaamista. Kun kattoa pestään säännöllisin väliajoin, on sen puhdistaminen ennen maalaustakin helpompaa. Roskat, lehdet ja muu irtonainen kasvusto voidaan tehokkaasti puhaltaa alas lehtipuhaltimella.

Tiilikaton maalaus ja suojakäsittelyt

Tiilikaton voi maalata korkeapainemaaliruiskulla tai siveltimellä tai näitä menetelmiä yhdistelemällä. Mikäli katto maalataan ruiskulla, tulee katon reunat ja muut rajauskohdat ensin käydä läpi käsin siveltimellä tai telalla. Näin ruiskulla ei tarvitse maalata liian lähelle paikkoja, joita ei haluta sotkea. Katon reunalla tiilet on hyvä maalata tarpeeksi leveälle, ettei ruiskupöly sotke kouruja. Käytä paljon maalia, jotta rajauskohdat tulee kerralla valmiiksi. Tämän jälkeen katto maalataan ruiskulla yleensä kahteen kertaan. Maalauskertojen tarve riippuu pitkälti katon pinnan kunnosta. 

Tiilikatoille on myös erilaisia pintasuoja-aineita, jotka tuovat tiilikatolle hyvän suojan. Voit suorittaa tiilikaton pintakäsittelyn joko maalilla tai vaihtoehtoisesti pintasuoja-aineella. Suoja-aineet levitetään joko siveltimellä tai matalapaineruiskulla yhteen kertaan.

Useimmiten kysytyt kysymykset

Onnistuuko tiilikaton maalaus pensselillä?
Tiilikaton voi maalata myös siveltimellä. Työ on vain erittäin aikaavievää tiilin kuvionsa vuoksi. Muuta estettä penselillä maalaamiseen ei ole. 

Onnistuuko tiilikaton maalaus itse?

Tiilikatto voidaan hoitaa hyvin myös omin voimin. Kiinnitä työturvallisuuteen erityistä huomiota. Muista suorittaa katon pesu ja varmistaa että katto on kuiva ennen maalaustyön aloittamista. Oikean maalin ostaminen on myös tärkeää. Itse maalaustyön suorittaminen ei vaikeaa ole. 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Katso alueellasi toimivat urakoitsijat, jotka palvelevat tiilikaton pinnoitustöissä:

HelsinkiJyväskyläLappeenrantaOuluPoriTampereTurku

 

tiilikaton maalaus pensselillä