Tiilikaton pesu

Tiilikaton puhdistus ja suojaus kasvustolta 

Tiilikaton ikää voidaan pidentää huolto ja pesumenetelmillä, johoin kuuluvat tiilikaton puhdistus ja suojaus, tiilikaton pesu sekä sammaleen poisto tiilikatolta. Tiilikatoilla, sekä muilla huokoisilla kattomateriaaleilla, kuten mineriitti – ja huopakatoilla, tyypilliset ongelmat ovat sammaleen, jäkälän ja levän ilmestyminen. Kun tiili tulee tehtaalta, on kivessä valmiiksi pinnoite, joka suojaa kosteudelta ja lialta. Tämä pinnoite kuitenkin kuluu ajan myötä ja tiilen paljas pinta tulee esiin. Suojaamaton tiili alkaa kerään kosteutta, jonka seurauksena kivessä alkaa kasvaa sammal. Sammaleen kasvuolosuhteet ovat tiili – ja huopakatoilla hyvät. Huokoiseen pintaan jää helposti juuret ja itiöt, joista sammal kasvaa aina uudelleen ilman perinpohjaista puhdistusta. 

Kasvustot eivät pelkästään ole esteettinen haitta. Sammal itsessään on täysin vaaraton mutta ongelmat seuraa kun sammal sitoo itseensä vettä huomattavasti enemmän ja pidempään kuin tiili. Lämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin, tiilessä oleva vesi supistuu ja laajenee aiheuttaen pakkausrapautumista tiilessä. Tämä ilmenee aluksi pieninä halkeamina, mikä ajan myötä rikkoo koko tiilen. Sammal ja muu kasvusto hidastaa myös katon kuivumista sateiden jälkeen. Kun katto ei pääse kuivumaan juuri koskaan, rasittaa se katemateriaalia tuntuvasti. 

Kun katto pidetään kasvustosta vapaana, katto kuivuu nopeammin sateiden jälkeen. Puhdas katto antaa myös hyvän yleisilmeen koko rakennukselle. Sen lisäksi puhtaalta katolta on helpompi havaita rikkoontuneet kattotiilet ajoissa eikä roskaa ajaudu niin herkästi esimerkiksi kouruihin ja aluskatteelle.

tiilikaton pesu itse

Sammaleen poisto tiilikatolta myrkytysaineilla

Tiilikatto olisi syytä käsitellä suoja-aineilla säännöllisesti suuremman työn välttämiseksi. Näin katto pysyy paremmin puhtaana eikä suurempia pesutöitä tarvitsisi suorittaa. Pahasti sammaloitunut katto voidaan pestä yhdistelemällä mekaanista harjausta, painepesua ja myrkytysaineen käyttöä. Myrkytysaine tappaa kasvuston, jonka jälkeen sammal ja jäkälä tulee katolta alas sateiden, lumen ja tuulen mukana. Vaikutusaika voi kuitenkin olla pitkä eikä näkyviä tuloksia kuitenkaan saada heti. Pesuaineet tuhoavat mikrobikasvuston jo parissa tunnissa mutta lopullinen puhdistuminen tapahtuu ajan myötä. Käsittely antaa pitkän, jopa 3-5 vuoden suojan katolle.

Ennen sammaleenpoistoaineen levitystä, katto puhdistetaan roskasta, lehdistä ja irtoavasta sammaleesta. Kun katto on puhdas irtonaisesta roskasta, voidaan myrkytysaine levittää. Sammaleenpoistoaine levitään ruiskulla. Ruiskulla käytetään matalaa painetta, jolloin aine saadaan levitettyä tasaisesti ja aine tunkeutuu paremmin sammaleen juureen asti. Vaikutus alkaa heti ja seuraavien kuukausien aikana sammal ja muu kasvusto tulee alas sateiden mukana. Sammaleenpoistoainetta ei huuhdota vaan se jätetään vaikuttamaan katolle. Mikäli näkyviä tuloksia halutaan nopeammin,voidaan katto käsitellä parin viikon päästä esimerkiksi harjaamalla. Katto voidaan pestä myös painepesulla, mikäli katto on tarkoitus pinnoittaa. 

sammaleen poisto tiilikatolta

Tiilikaton pesu painepesurilla

Kun katto pestään painepesulla, on tärkeää, että katto suojakäsitellään tai maalataan pesun jälkeen. Tiilikaton pesu painepesurilla poistaa tiilen pinnoitetta, jonka jälkeen tiili haurastuu ja on alttiimpi vaurioille. Ennen painepesua tulee tarkastaa tiilien kunto, katon jiirit ja saumat sekä läpiviennit siltä varalta, ettei vesi pääse tunkeutumaan rakenteisiin. Pesun aikana on syytä käydä myös välikatolla tarkastamassa ettei aluskatteessa ole vuotoja.

Painepesurilla pestään läheltä (n.20-30cm etäisyydeltä pinnasta) tiili kerrallaan. Painepesuri tulee suunnata yläviistosta siten, ettei tiilen alareunaan ja tiilien väliin pääse vettä. Kun katto on pesty kokonaan, on syytä tyhjentää vesikourut  roskista ja kasvustosta. Pesun jälkeen tiilikatto voidaan käsitellä myrkytysaineilla, joka varmistaa sen, ettei pinnoitteen alle jää mitään elävää kasvustoa. Aine annetaan vaikuttaa vähintään vuorokausi ennen maalausta / pintasuojausta. Sammaleenpoistoainetta ei huuhdella pois, vaan se saa jäädä pinnoitteen alle. 

tiilikaton puhdistus ja suojaus

Tiilikaton harjaus ja puhtaanapito

Tiilikatto voidaan puhdistaa harjaamalla ja lehtipuhallinta käyttäen. Mikäli kattoa ei aiota pinnoittaa, tulisi harjaamisen olla kevyttä ettei tiilipinta kärsi käsittelyssä. Säännöllinen roskien harjaus kuuluu katon huoltotoimenpiteisiin. Vaihtoehtoisia harjoja löytyy esimerkiksi moottorikäyttöisiä. Harjaamisen hyöty on sen turvallisuus, jolloin vesivahinkoja ei voi syntyä.

Ota huomioon nämä asiat tiilikatolla työskennellessäsi:

  • Työturvallisuus – Katto voi olla liukas ja huolimattomuus koitua kohtalokkaaksi. Epäpuhtaudet katolla lisäävät liukastumisen riskiä. Käytä ehdottomasti turvavaljaita.
  • Liikkuminen – Huonokuntoiset tiilet voivat hajota helposti huolimattoman päältä kävelyn seurauksena. Eritysesti jiirien kohdalla kannattaa katsoa ettei astu tiilen päähän.
  • Suojaaminen – Sammaleenpoistoaine voi tappaa kasvit, joten kiinnitä huomiota onko pihalla kasveja, joita et halua tuhota ja suojaa ne. Hengityssuojain on syytä olla sammaleenpoistokäsittelyssä, sillä aine voi olla hyvinkin ärsyttävää. 
  • Vesivahingot painepesulla – Läpiviennit, tuuletusputket ja savupiiput on syytä tarkista ennen painepesurin käyttöä. Myös aluskate tulee tarkastaa, sillä vetää pääsee aina jonkin verran aluskatteelle. Painepesurilla pestään viistosta ylhäältä alas, jolloin vettä menee mahdollisimman vähän tiilien väliin ja aluskatteelle.

Lue myös:

Katso alueellasi toimivat urakoitsijat, jotka palvelevat katonpesutöissä

EspooHelsinkiHämeenlinnaJyväskyläKuopioLahtiOuluPoriTampereTurkuVantaa