Tiili – ja harkkoseinän tasoitus

Tiiliseinän tasoitus sekä harkkoseinän tasoitus vaatii useamman tasoituskerran hyvän maalausalustan saamiseksi. Tasoitteeksi tulee valita tarkoitukseen sopiva tiilitasoite, jolla seinä tasoitetaan tarvittaessa useampaan kertaan ennen pintatasoitusta. Monet kuitulaastit, tiilitasoitteet tai oikaisulaasti sopivat hyvin harkko- ja tiiliseinille. Valitse tarkoitukseen sopiva tiilitasoite.

Epätasaisilla pinnoilla tulee tasoitetta käyttää reilusti, jotta pinta saadaan tasaiseksi ennen varsinaista pintatasoitusta. Tiiliseinän käsittely sisällä suoritetaan siten, että ensimmäinen tasoitekerta tasoitetaan vaakasuorasti liipaten ja toisella kerralla suunta vaihdetaan pystysuuntaan. Tällä keinoin saadaan varmimmin epätasaisuudet tasattua. Tarttuvuuden parantamiseksi seinäpinta on hyvä kostuttaa kevyesti vedellä ennen tasoitteen levittämistä. Voit lastojen sijasta käyttää myös pidempää työvälinettä, esimerkiksi linjaria. Pidempi työkalu oikaisee pinnan paremmin, mutta voi olla hankalampi käyttää. Varmista, että seinä on suora ennen pintatasoitukseen ryhtymistä. Mikäli seinällä on vielä heittoja, merkkaa ne seinälle ja oikaise kohdat vielä erikseen. Tasoitekertojen välillä pinnalta hiotaan suurimmat kantit ja epätasaisuudet pois, kun tasoite on kuivunut.

Tiili – ja harkkoseinät voidaan tarvittaessa verkottaa. Rappausverkon alle levitetään laastia, johon verkko kiinnitetään. Asenna seuraava verkkokaistale aina limittäin edellisen päälle n. 5-10cm. Kun verkko on asennettu, seinä tasoitetaan yli normaaliin tapaan. Varmista verkon kiinnitys, että se on kauttaaltaan hyvin laastissa kiinni.

Tiili- sekä kuitulaastin työstöaika on huomattavasti lyhyempi, kuin esimerkiksi yleisimmissä pohja- tai pintatasoitteissa. Nämä tasoitteet eivät myöskään säily edes veden alla, joten valmistettu tasoite on parempi käyttää aina kerralla pois. Pyri tekemään tasoitetta maltillinen määrä, jottei ylimääräistä tasoitetta tule tehtyä kerralla liikaa. Työtahti määrää pitkälti, paljonko tasoitetta on hyvä tehdä. Aloita pienistä määristä, sillä tasoite alkaa kovettumaan jo parin tunnin kuluttua ja työstäminen käy hankalaksi. Tiili- ja kuitulaastien suositellut kerrospaksuudet ovat n. 2 – 10 mm kertatasoituksessa ja maksimissaan 30 mm yhteensä.

Harkkoseinän tasoitusvaiheet
Toinen kerros tasoitetaan pystysuuntaan
Työohjeet harkko – ja tiiliseinien tasoitustyöhön:

1. Kostuta seinä tasoitteen tarttuvuuden parantamiseksi.
2. Suorita ensimmäinen tasoitekierros vaakasuoraan.
3. Hio seinä kanteista ja muista epätasaisuuksista.
4. Suorita toinen tasoitekierros pystysuuntaan. Toista kohta 3.
5. Pintatasoitus.

Tarvittavat työvälineet:

Tasoitelastat, linjari, sumutin – tai painepullo, sekoitusvispilä, hiomavälineet.

 

Tiiliseinän maalaus sisällä

Tiiliseinän maalaus sisätiloissa ei poikkea haastavuudeltaan juurikaan muista pinnoista ja maalina voidaan käyttää melkein mitä tahansa maalia. Mikäli tiiliseinää ei haluta ylitasoittaa sileäksi, tulee noudattaa seuraavia ohjeita: Suorita karkea harjaus, jolla poistetaan irtoava aines sekä pöly. Käytä pitkäkarvaista telaa ja käytä runsaasti maalia, sillä tiilipinta on huokoista ja imee paljon maalia. Levitä maalia myös saumoihin ja tasaa lopuksi maali yhteen suuntaan, esimerkiksi ylhäältä alaspäin jatkovartta käyttäen. Pyri aina suorittamaan tasaus yhdellä vedolla koko seinän korkeudelta. Varmista ettei saumoihin jää ylimääräistä maalia, jottei valumia pääse syntymään. Tiiliseinä sekä esimerkiksi takan pinnoitus voidaan suorittaa myös eri materiaaleilla, kuten antiikkilaastilla tai erilaisilla kivipinnoitteilla.

Mikäli tiili – tai harkkoseinä tasoitetaan sileäksi, sen maalaamisessa onnistuminen riippuu myös tasoitustyön laadusta. Kun seinä on tasoitettu hyvin, maalataan tiiliseinät samoin menetelmin kuin muutkin tasaiset pinnat.

Useimmiten kysytyt kysymykset

Onko seinän tasoitus saneerauslaastilla hyvä idea?
Tiili-, harkko- ja betoniseinät voidaan tasoittaa myös saneerauslaastilla. Muista ettei saneerauslaastin hiominen onnistu helpolla, joten tasoitepinta pitää saada kerralla hyväksi. Mikäli seinä halutaan maalata, tulee pintatasoitus suorittaa lopuksi pintatasoitteella. Tiiliseinän tasoitus ennen laatoitusta on hyvä suorittaa, sillä epätasaiselle pinnalle on laatoitustyö hankalampi tehdä. Tähänkin tarkoitukseen saneerauslaasti sopii hyvin, mikäli varsinaisia seinätasoitteita ei löydy varastosta.

Oliko artikkeli hyödyllinen?
(3 ääntä, keskiarvo: 4,67)
Ladataan...

 

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Tasoitetyöt alueellasi:

EspooHelsinkiJyväskyläOuluTampereTurkuVantaa

tiiliseinän maalaus sisällä