Tapetin maalaus

Tapetin maalaus, miten onnistun työssä? 

Tapetin maalaus on hyvä vaihtoehto silloin, kun halutaan uusia tapetin väri mutta tapetointitöihin ei haluta ryhtyä. Tapetin päälle maalaaminen on helppo ja nopea tapa uusia huoneesi ilme, kun olet kyllästynyt vanhaan tapettiisi. Tapetin maalaukseen löytyy juuri sille tarkoitettuja erikoismaaleja. Tavallisille paperi, tasoite – ja lasikuitutapeteille sopii kuitenkin melkein mikä tahansa tavallinen seinämaali.

Ennen maalaustyötä olisi hyvä selvittää, onko tapetti alustassa hyvin kiinni. Yleensä tämä tulee parhaiten ilmi vasta maalauksen jälkeen, jolloin maali mahdollisesti irrottaa huonosti kiinni olevan tapetin. Hyvin alustassa kiinni oleva tapetti puolestaan ei kupruile ja tapetin voi maalata yli ilman ongelmia. Tapetin kunto myös määrää kannattaako maalaustyöhön ryhtyä. Reikiintynyt tai repaleinen tapetti ei näytä maalattunakaan hyvältä seinällä. Reiät ja pienet kolot voidaan tasoittaa hienotasoitteella, jos tapettiprofiili on sileä. Mikäli profiili on kuviollista, esimerkiksi monet lasikuitutapetit, ei lopputuloksesta saada hyvää koska paikatut kohdat tulevat erottumaan maalin alta. Tässä tapauksessa tulisi tapetti tasoittaa kokonaan yli tai poistaa tapetti, jonka jälkeen voidaan suorittaa maalaustyö.

Tapettiseinän maalaus onnistuu helposti, mikäli tapetti on kiinni alustassa

Tapettiseinän maalaus vaatii monesti vähintään kaksi maalauskertaa. Tapetin päälle maalaaminen on helppoa, koska tapetti ei ole niin herkkä paljastamaan kiiltoeroja tai epätasaista työnjälkeä, kuten esimerkiksi sileät seinät. Pyri kuitenkin levittämään maali tasaisesti ja suorita tasaaminen samansuuntaisesti jatkovartta käyttäen.

Pohjamaalauksen jälkeen on hyvä käydä tapetti läpi ja tarkastaa onko tapetti lähtenyt kupruilemaan. Jos näin on käynyt, odota vuorokausi ja katso kiristyykö tapetti takaisin pintaan kiinni. Mikäli tapetti ei kiristy ja tapettiin jää ilmakuplia, voit koittaa liimata tapetin injektoimalla liimaa ruiskulla ja painaa tapetti kiinni seinään. Mikäli tapetti on profiililtaan sileä, voidaan kupruilevat kohdat leikata irti ja paikata hienotasoitteella. Anna tasoitteen kuivua, jonka jälkeen suorita hionta. Varmista että paikattu kohta on tasainen muun seinäpinnan kanssa. Paikkamaalaa tasoitetut kohdat ja lopuksi suorita pintamaalaus.

 

Useimmiten kysytyt kysymykset

Voiko tapetin päälle maalata?

Useimmat tapetit ovat varsin hyviä maalausalustoja, joihin maali imeytyy hyvin. Muovisiin tapetteihin maali ei välttämättä tartu kovinkaan hyvin, eikä maalausta näihin suositella.

Mitä asioita tulisi huomioida kun lasikuitutapetin maalaus suoritetaan?

Lasikuitutapetin maalaaminen on helppoa kun varmistat, että tapetti on tiukasti kiinni alustassa. Huokoinen tapetti vaatii yleensä 2 maalauskertaa. Tapetissa pysyy lähes kaikki maalit mutta sisätiloissa suositellaan vesiohenteisia maaleja.

Poikkeaako tasoitetapetin maalaus lasikuitutapetista?

Ei. Tasoitetapetti maalataan samoin menetelmin.

Tapetin saumat irvistävät rumasti maalipinnan alta. Mitä voin tehdä asian korjaamiseksi?

Maalaustöissä kannattaa aina muistaa se, ettei maali peitä epätasaisuuksia vaan pikemminkin tuo ne paremmin esille. Saumat voidaan hioa ja paikata tasaiseksi, jonka jälkeen pinnat maalataan yli.

Oliko artikkeli hyödyllinen?
(22 ääntä, keskiarvo: 4,23)
Ladataan...

Lue myös:

Katso remonttiurakoitsijat alueellasi:

EspooHelsinkiKuopioLahti Hämeenlinna – JoensuuJyväskyläKouvolaLappeenrantaOuluPori Rovaniemi – Seinäjoki – TampereTurkuVaasaVantaa

 

tapettiseinän maalaus