Vanhan tapetin poisto ja maalaus voi tulla eteen kun haluat uutta ilmettä huoneeseesi. Tapetin irrotus aiheuttaa pään vaivaa, mikäli oikeita keinoja ei siihen käytetä. Tapetin poistoon löytyy muutamia helpottavia temppuja, sekä ennakoivia toimenpiteitä, jolla hankalaksi luultu työ helpottuu valtavasti.
Ennakoivat toimenpiteet helpottavat tapetin poistoa
Kun tapetointityöhön ryhdytään, tulisi vanha tapetti irrottaa ennen uuden asentamista. Aina kun asennat uuden tapettikerroksen poistamatta vanhaa, hankaloituu tapetin poisto jatkossa entisestään. Yksi tapettikerros on helpompi poistaa kuin kolme. Jos alla olevaa tapettia ei poisteta, voi ongelmaksi osoittautua myös tapettien keskinäiset erot. Mikäli tapetit ovat eri värisiä ja uusi tapetti on ohutta materiaalia, voi vanha väri kuultaa läpi päivänvalossa.
Yksi ehkä helpottavin tekijä tapetin poistoon on seinän pohjamaalaus ennen tapetointia. Pinnat tulisi pohjamaalata aina ennen tapetin asennusta, jotta jatkossa tapetin irrottaminen helpottuu. Tapetin asentaminen on myös helpompaa pohjamaalatulle pinnalle. Maalipintaan liisteri ei imeydy niin nopeaa kuin esimerkiksi tasoitepintaan, antaen sinulle näin pidemmän työstöajan tapetointiin.
Ikkunat ja ovet on suositeltavaa pitää kiinni, jotta huoneen ilma ei pääse liikaa kuivumaan. Tapetin poisto hankaloituu kuivassa sisäilmassa.
Silikonisaumojen uusiminen Helsinki – Laske hinta ja tilaa työ kätevästi verkosta
Mitkä tapetit irtoavat?
Tapetteja on erilaisia, joista toiset irtoavat seinästä ja toiset eivät millään. Liisterillä kiinnitetyt paperi – ja vinyylitapetit lähtevät helpostikin irti oikeilla menetelmillä. Liimalla kiinnitetyt tapetit puolestaan on useimmiten hankala irrottaa. Kangastapettien irrottaminen kannattaa unohtaa. Lasikuitutapetit ja muut pinnanvahvistuskankaat on parempi jättää seinälle ja tasoittaa yli.
Tapetin irrotus – Oikeat työkalut ja työmenetelmät
Ennen tapetin poistoa olisi hyvä irrottaa pistorasioiden – ja valaisinkytkimien peitelevyt sekä kaikki listat. Työ voi olla aikaa vievää, mutta lopulta palkitsee tapetin poistovaiheessa sekä erityisesti maalaus – tai uudelleentapetointivaiheessa. Mikäli peitelevyt ja listat jätetään paikalleen, käytä terävää mattoveistä tapetin leikkaamiseen peitelevyjen – ja listojen nurkissa. Jalkalistat, kuten myös lattia tapettiseinällä on hyvä suojata, etteivät ne sotkeudu liisteriin.
Tapetinpoiston olennaisin osa on tapetin vetyttäminen. Kunnolla vetyttämällä vuodat voivat lähteä kokonaisinakin, joka nopeuttaa työtä merkittävästi. Vetyttämiseen tulee varata aikaa eikä tässä vaiheessa kannata hätiköidä.
Tapetin poisto voidaan aloittaa kostuttamalla tapettia ensin vedellä. Tähän tarkoitukseen on parempi käyttää sumutepulloa. Telalla levittämällä vesi valuu herkästi lattiaan ja kostuttaa paikat. Tämän jälkeen levitetään telalla reilu kerros liisteriä tai tapetinpoistoainetta tapetin päälle. Aineen annetaan vaikuttaa vähintään 15 minuuttia, jonka jälkeen voit kokeilla lastalla lähteekö tapetti irti. Monesti on parempi levittää vielä toinenkin kerros ainetta päälle. Anna jälleen vaikuttaa vähintään 15 minuutta, jonka jälkeen tapetti lähtee jo hyvän kokoisina paloina pois. Liisterin / tapetinpoistoaineen voi antaa vaikuttaa pidempäänkin, mutta tällöin tulee huolehtia siitä, ettei aine pääse kuivumaan.
Tapetin poistossa voidaan käyttää myös piikkitelaa ennen veden ja tapetinpoistoaineen levittämistä. Piikkitelalla käydään tapetti läpi kauttaaltaan. Näin saadaan aikaan pieniä reikään tapettiin, joista tapetinpoistoaine imeytyy paremmin kiinnitysliisteriin liuottaen sen irti.

Vanhan tapetin poisto höyryllä
Tapetin poistoon löytyy markkinoilta myös siihen tarkoitettuja höyrystimiä. Tapetin poisto höyrypesurilla onnistuu myös mutta työhön ei kannata erikseen sellaista ostaa, mikäli käyttöä sille ei muuten ole. Höyrystimien hyvä puoli on se, ettei tapetinpoistoainetta tai vettä tarvitse levittää ja paikat pysyvät siistimpinä. Höyrystimien käyttö on myös helpompaa etkä tarvitse teloja tai muitakaan työkaluja lastoja lukuunottamatta. Toisaalta höyrystimien tehokkuus ei välttämättä ole kovin hyvä ja tapetin poistoon tulee varata reilusti aikaa.
Vanhan tapetin poisto ja maalaus
Kun olet saanut tapetin poistettua, pyyhi ainakin enimmät ylijäämät seinältä pois. Anna loppujen kuivata seinälle, jonka jälkeen hio koko seinä perusteellisesti. Kaikkea pienimpiä tapetin jäämiä ei myöskään tarvitse poistaa, vaan nämä lähtee kätevästi pois hiomalla. Hionnan jälkeen paikkaa mahdolliset kolot ja naarmut hienotasoitteella. Anna tasoitteen kuivua ja hio tasaiseksi. Tapetoi tai maalaa seinä haluamallasi värillä.Mikäli kaikkea tapettia ei saada poistettua tai seinä on epätasainen, on suositeltavaa suorittaa seinän tasoitus tapetin poiston jälkeen.
Useimmiten kysytyt kysymykset
Miten tapetin poisto kipsilevystä tulee suorittaa?
Tapetin poisto gyproc levystä onnistuu hyvin, mikäli tapetin alla on maalipinta. Mikäli seinää ei olla pohjamaalattu, voi tapetin irrotus olla vaikeaa. Riittävä tapetinpoistoaineen käyttö on välttämätöntä, jotta tapetin poisto onnistuu. Muista aineen antaa vaikuttaa tarpeeksi pitkään ja lisää ainetta tarvittaessa.
Onnistuuko tapetin poisto vedellä?
Ennen tapetinpoistoaineen levittämistä tapettiin voidaan levittää ohut kerros vettä helpottamaan tapetin poistoa. Pelkällä vedellä tapetin irrotus on kuitenkin tehotonta, joten liisterin tai tapetinpoistoaineen käyttö on suositeltavaa.
Oliko artikkeli hyödyllinen?
Lue myös: